Sernik waniliowy na kakaowym spodzie
A to może dodam jeszcze jeden serniczek ( co by Wam przed Świętami już całkiem w głowach namieszać! ).
Niesamowicie delikatny … o obłędnie waniliowym smaku ( i zapachu ) , na fantastycznym kakaowym spodzie.
Znany i lubiany w wielu rodzinach – u mnie gości od lat.
Przepis z zeszyciu cioci Basi.
Polecam!
SKŁADNIKI:
( przepis na dużą blachę ok. 33 cm x 26 cm )
CIASTO:
* masło – 190 g
* mąka pszenna – 3 szkl
* cukier – 1 szkl
* żółtko – 4 szt
* kwaśna śmietana 18% – 1 czubata łyżka
* kakao – 2 łyżki
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
MASA SEROWA:
* ser 3 krotnie mielony – 1 kg
* jajka – 6 szt
* cukier – 1,5 szkl
* budyń waniliowy – 2 op
* masło – 250 g
* olejek do ciast waniliowy – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Wszystkie składniki siekamy, a następnie zagniatamy na gładkie ciasto.
Wkładamy na ok. 30 minut do mrożenia.
MASA SEROWA:
Miękkie masło miksujemy z żółtkami i 1 szklanką cukru.
Do masy dodajemy łyżka po łyżce zmielony ser, a na sam koniec wsypujemy budynie i wlewamy olejek – dokładnie miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając 0,5 szklanki cukru.
Ubite dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżka.
Blachę smarujemy tłuszczem, obsypujemy delikatnie mąką.
Spód wylepiamy 3/4 ciasta kakaowego, a na nie wylewamy masę serową.
Górę pokrywamy resztą ciasta – można zetrzeć , pokruszyć , albo cieniutko rozwałkować i przykryć.
Wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 60-70 minut.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Smacznego!
DRUKUJ: