Tarta z gruszkami i kremem śmietankowym
Moja urodzinowa tarta :) Kolejna niedziela spędzona w gronie najbliższej rodziny w liczbie 12 osób :) Tym razem świętowaliśmy moje urodziny. Od czasu jak sama wyprawiam swoje urodziny na swoich włościach, nigdy nie piekę sobie tortu. Gdy w przeszłości, jeszcze za panieńskich czasów, mieszkając z rodzicami, tort był zawsze. A teraz, tak jakoś wychodzi, że nie ma tortu. Winny jest chyba natłok imprez rodzinnych jaki przeżywamy w końcu roku i tort zwyczajnie nie jest potrzebny. Tym bardziej, że Święta za pasem i wtedy wiem, że będzie tort :) Tradycyjnie makowy lub orzechowy, jak co roku. Ja na swoje urodziny przygotowuję swoje ulubione ciasta. W tym roku była to między innymi tarta z gruszkami i kremem śmietankowym, który smakuje jak najlepszy na świecie krem bawarski lub ekskluzywny krem budyniowy. Całość jest elegancka, lekka i pyszna! Krem znalazłam u Agnieszki z Kuchni nad Atlantykiem. Zapraszam na urodzinową tartę!
Tarta z gruszkami i kremem śmietankowym okrągła forma do tart 25 cm
kruche ciasto:
150 g mąki
100 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko (białko zachowujemy do kremu)
Gruszki:
3 gruszki
1 łyżka masła
1 kopiasta łyżka cukru
Krem:
2 żółtka
60g cukru
1 op. cukru waniliowego
250ml śmietanki kremówki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ciasto:
Składniki kruchego ciasta zagnieść w kulę i włożyć do lodówki na 30 minut, aby się schłodziło. W tym czasie przygotowujemy gruszki. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim dno i brzegi formy i podpiec w temp. 190°C przez 12 minut. Aby brzegi ciasta nie opadły podczas pieczenia, formę z surowym ciastem wykładamy folią aluminiową i wysypujemy po brzegi fasolą. Gdy brzegi zaczynają się złocić, wyjmujemy ciasto z piekarnika, folię łapiemy za 4 rogi i usuwamy fasolę. Formę z ciastem wkładamy powrotem do piekarnika na 1-2 minuty, aby dopiec spód. W czasie, gdy ciasto się piecze, przygotowujemy krem. Na upieczonym kruchym cieście (nie trzeba go studzić) rozłożyć promieniście maślane gruszki. Całość zalać kremem śmietankowym i włożyć ponownie do piekarnika nastawionego na 175°C. Piec 50 minut. Dokładnie wystudzić przed krojeniem na porcje.
Gruszki:
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić każdą na 8 części. Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier i wmieszać go w masło. Wrzucić gruszki i smażyć przez 3-5 minut często je obracając, aby się całe pokryły maślaną glazurą.
Krem:
Zmiksować żółtka z cukrami na puszysty krem, dodać kremówkę oraz mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować. Zalać kremem owoce w tortownicy.