Adwentowe anyżowe "orzeszki"
Advent anise "peanuts"
Składniki:
2 jajka
10 dag cukru kryształ
10 dag cukru pudru
20 dag maki pszennej
3 łyżki zmielonych migdałów
1/4 łyżeczki pieprzu
2 gwiazdki anyżu
Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Dodać cukier puder, pieprz, mąkę i zmielone orzechy .Zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 2 h w ciepłe miejsce. Na stolnicy oprószonej mąką uformować wałki o średnicy 1 cm. Łyżeczką odcinać kawałki o długości 3 cm, powinny przypominać orzechy włoskie. Mnie to różnie wychodzi. Blachę wyłożyć papierem i posypać zmielonymi gwiazdkami anyżu. Pozostawić na noc w ciepłym miejscu. Gdy w pomieszczeniu jest bardzo ciepło, można je piec po 4 h. Piec 7 minut w temp.180 stopni.
Rada. Ja, przed pieczeniem nacinam leciutko wierzch ciastek, wtedy ładnie pękają.