Drożdżówki z makiem i kokosowym lukrem
![Drożdżówki z makiem i kokosowym lukrem](/obrazek/duze/drozdzowki-z-makiem-i-kokosowym-lukrem-306708.jpeg)
![Zdjęcie: Drożdżówki z makiem i kokosowym lukrem Zdjęcie - Drożdżówki z makiem i kokosowym lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/306707.jpeg)
Między tym całym zamieszaniem chciałam jeszcze szybko opracować nowy przepis na makowiec. Zeszłoroczny był przepyszny, ale uznałam, że ciasto mogłoby być jeszcze lepsze. Ostatecznie zmieniłam koncepcję i upiekłam drożdżówki z makiem. Ciasto wyszło niezwykle delikatne, wręcz rozpływa się w ustach między warstwami maku. Wierzch drożdżówek zdobi kokosowy lukier, który okazało się, że świetnie się komponuje z makiem.
A jeśli nie przekonują Was świąteczne drożdżówki, makowiec już się znudził to może skusicie się na wieniec makowy? :)
![Zdjęcie: Drożdżówki z makiem i kokosowym lukrem Zdjęcie - Drożdżówki z makiem i kokosowym lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/306708.jpeg)
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 7 g suszonych drożdży instant lub 15 g świeżych*
- 2 jajka
- 60 g topionego masła
- 270 ml letniego mleka
- 100 g cukru
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 800 g masy makowej z puszki lub domowej (przepis jak na makowca)
- kilka łyżek wiórków kokosowych
- białko
- 100 g cukru pudru
- 3-4 łyżki mleka kokosowego
- wiórki kokosowe
- płatki migdałowe
- Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, jajka, sól, suszone drożdże. Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez ok. 3 minuty.
- Następnie wlewamy topione masło i wyrabiamy jeszcze 2-3 minuty. Elastyczną kulę z ciasta zostawiamy w misie, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
- Przekładamy ciasto na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30x45 cm. Ciasto przykrywamy masą makową, posypujemy wiórkami kokosowymi, zostawiając "ramki" puste, zawijamy roladę, którą dzielimy na 6 części. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30-40 minut.
- Wyrośnięte drożdżówki spłaszczamy na środku przy pomocy dwóch palców. Wierzch smarujemy białkiem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 17 minut w 190 stopniach. Studzimy na kuchennej kratce.
- Cukier puder mieszamy z mlekiem kokosowym. Drożdżówki polewamy lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi.
Tosia