Piernik litewski z bakaliami
Ostatni przed Świętami piernikowy przepis (zostanie tylko jeszcze przepis na jutrzejsze vegańskie pierniczki) to przepis na piernik litewski z bakaliami. Przepis znalazłam na blogu grahamka.blogspot.co.uk i bardzo zaciekawił mnie dodatek kefiru lub maślanki w pierniku. Okazało się, że piernik jest dzięki temu bardzo wilgotny! Dodatkowo kusi sporą ilością bakalii! Jest od razu dobry do jedzenia więc zdążycie go jeszcze upiec na Święta :-)
Możecie też skorzystać też z innych przepisów na pierniki…. piernik żydowski z bakaliami, piernik marchewkowy czy piernik na piwie.
Piernik litewski z bakaliami
Składniki (forma 23×23 cm lub dwie długie keksówki):
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki żytniej
- 250 g miodu wielokwiatowego
- 150 g masła
- 180 g cukru brązowego nierafinowanego
- 260 g maślanki lub kefiru/maślanki (szklanka) w temp. pokojowej
- 3 jajka
- 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 200 g mieszanych bakalii (u mnie nasączone trochę rumem )
1. Masło z miodem przełożyć do rondelka i LEKKO podgrzać do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia.
2. Obie mąki, przyprawę do piernika i sodę przesiać do miski.
3. W dużej misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Dalej cały czas miksując, na wolnych obrotach, po trochu dolewać przestudzony miód z masłem. Następnie na przemian dodawać-do wyczerpania- po trochu przesianej mąki i po trochu maślanki/kefiru.
4. Dodać bakalie i wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do foremek wysmarowanych masłem i wyłożonych papierem do pieczenia. Od razu wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut. Ciasta z dodatkiem sody należy od razu po zrobieniu wstawiać do piekarnika żeby zmniejszyć szansę na zakalec. Jeśli robimy ciasto w jednej większej blaszce to pieczemy około 80 minut. W obu przypadkach należy sprawdzić ciasto patyczkiem przed wyjęciem. Wystudzić i polać lukrem lub czekoladą.
Smacznego :-)