Ciasto piernikowe z kremem dyniowym
Wszędzie zrobiło się już świątecznie, pora by i u mnie zapachniało świętami:)
Zachciało mi się takiego konkretnego, bardziej tortowego (ale nie tortu;)) ciasta, z jakąś dobrą masą.
W okresie bożonarodzeniowym musiało paść na uwielbiany przeze mnie piernik.
Dlatego zapraszam dzisiaj, iście zimowe, świąteczne, cudowne, ciasto piernikowe z aksamitnym kremem dyniowym.
To wyśmienita alternatywa, dla klasycznego piernika, który mógł się nam już znudzić;)
Wspaniały, wilgotny, puszysty, korzenny piernik, przełożony dla urozmaicenia, kwaskowymi powidłami śliwkowymi i delikatnym kremem dyniowym.
Żeby tego było mało, całość wieńczy gruba warstwa czekolady i chrupiących orzeszków:)
Mmmmmmmmm.... poezja smaku.
Cud, miód i orzeszki;)
Inspiracja pochodzi z bloga Jak Smakuje.
Składniki:
piernik
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru kryształu (200 g)
- 3/4 szklanki oleju
- 3 płaskie łyżki gorzkiego kakao
- 5 jajek
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1,5 szklanki mąki pszennej (225 g)
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
krem dyniowy
- 500 g schłodzonego serka kremowego (np. mascarpone)
- 400 g schłodzonego puree z dyni (można kupić gotowe lub zrobić samemu*)
- 5 łyżek cukru pudru (lub więcej do smaku)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku (8 g)
- 2 łyżki wody (30 ml)
polewa czekoladowa
- 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- 100 g gorzkiej czekolady posiekanej
- 1 łyżka masła
dodatkowo
- 1/2 szklanki mocnej kawy
- 1 słoiczek powideł śliwkowych (220-250 g)
- 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich i laskowych
- cynamon do oprószenia
Olej, wodę, cukier kryształ i kakao zagotować.
Zostawić do ostygnięcia.
Mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać do miski.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo drobny cukier do wypieków. Następnie dodać wszystkie żółtka i ubijać do otrzymania puszystej, kremowej masy.
Wlać wystudzoną mieszankę i delikatnie wymieszać do połączenia składników.
Dodać przesiane składniki i ostrożnie zamieszać.
Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia i powoli wlać mieszankę.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 40 – 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie przekroić ostrym nożem na dwa blaty.
Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia.
Postawić na ogniu i podgrzać (nie zagotowujemy!) do całkowitego rozpuszczenia.
Zdjąć z palnika.
Kremowy serek zmiksować z dodatkiem cukru pudru na gładką, gęstą masę.
Pod koniec miksowania dodać cynamon i puree z dyni (dynię obieramy ze skórki, wydrążamy środek, kroimy na kilka części i pieczemy w naczyniu żaroodpornym do miękkości – miksujemy). Krem dosłodzić do smaku jeśli jest taka potrzeba.
Dodać przestudzoną żelatynę i zmiksować do całkowitego połączenia.
W rondelku podgrzać śmietankę i masło (nie zagotowujemy!).
Zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę.
Wymieszać do połączenia składników.
W blaszce po cieście ułożyć 1 blat, nasączyć go połową kawy i posmarować równo powidłami. Wyłożyć krem, zostawiając jedną szklankę do dekoracji.
Na rozsmarowany równo krem wyłożyć drugi blat i nasączyć go pozostałą kawą.
Na wierzch wylać gęstniejącą polewę czekoladową i rozprowadzić równo przy pomocy szpatułki. Posypać posiekanymi orzechami, ozdobić pozostałą częścią kremu i posypać cynamonem.
Schłodzić w lodówce.