Tort czekoladowy
Witajcie w nowym roku, wydostawszy się ze świątecznych zawirowań chciałabym Was powitać hucznie, kolorowo i słodko, jeśli pozwolicie wykorzystam do tego tort czekoladowy o lekkim zabarwieniu prywatnym jako, że to tort urodzinowy mojej trzyletniej czekoladoholiczki. Może część z Was ma już w kieszeni swoje osobiste powody do radości, a Ci którzy ich jeszcze nie odnaleźli niechaj dobrze się rozglądają wszak tuz za rogiem się czają. Przed nami kolejny rok ciekawych doświadczeń, wzruszeń, radości, wyzwań, mnie początek roku zawsze uzbraja w dodatkowe pokłady energii, zawsze wtedy czynię noworoczne postanowienia i zawsze 31 grudnia dokonuję ich rozliczenia, niestety moje planowanie często zderza się z rzeczywistością i niejednokrotnie tworzy zamieszanie w bilansie zysków i strat. Cóż planowanie planowaniem, a życie życiem, życzę Wam i sobie wytrwałości w postanowieniach i spełnienia marzeń, wszak dla mnie ten rok marzeniami stoi! Uwaga - tort zarezerwowany dla czekoladożerców.
Składniki tortownicę 26 cm Czas przygotowania: 40 min + 60 min pieczenie
Ciasto
2 i 2/3 szklaki mąki pszennej
3/4 szklanki gorzkiego kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
4 dużej jajka, w temp. pokojowej
1 i 1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki majonezu, w temp. pokojowej
1 i 1/2 szklanki letniej wody
źródło przepisu: "Kwestia smaku" z moimi modyfikacjami
Krem
400 g gorzkiej czekolady
1/4 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
250 ml śmietanki kremówki 30%
200 g masła, miękkiego
około 1/3 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej, pokruszonej
do dekoracji: dowolna posypka
Do nasącznia: herbata lub sok pomarańczowy, w wersji dla dorosłych moża dodać odrobinę rumu do herbaty
Przygotowanie:
1. Ciasto - masło, jajka, majonez i śmietankę kremówkę wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. 2. Tortownice o średnicy 26 cm posmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
3. Do jednej miski przesiać mąkę razem z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą, wymieszać i odstawić.
4. Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać na najwyższych obrotach miksera aż uzyskamy jasną, gęstą masę
5. Dodać majonez i zmiksować na małych obrotach miksera, krotko - tylko do połączenia się składników.
6. Dodać sypkie składniki, w 3 partiach, za każdym razem krótko miksując na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Razem z drugą partią mąki dodać wodę.
7. Masę rozłożyć do przygotowanej tortownicy wstawić do piekarnika i piec ok 50-60 min do tzw suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, następnie przekroić na 3 równe blaty
8. Krem - czekoladę połamać na kosteczki i włożyć do czystej miski. W rondelku zagotować wodę z cukrem mieszając aż cukier całkowicie się rozpuścić. Ustawić umiarkowanie średni ogień i gotować przez około 10 minut, aż masa osiągnie konsystencję syropu, będzie szklista i w kolorze bursztynu. 9. Do otrzymanego karmelu wlać kremówkę i mieszać energicznie aż do uzyskania gładkiej masy. 10. Następnie gotować przez około 1 i 1/2 minuty. Przelać do czekolady i mieszać do jej rozpuszczenia, ostudzić.
11.Miksować masę czekoladową ze stopniowo dodawanym masłem do połączenia się masła z masą. Odczekać aż masa zgęstnieje, można wstawić do chłodnego miejsca, ale nie do lodówki
12. Położyć pierwszy blat na paterze, nasączyć kilkoma łyżeczki herbaty lub soku pomarańczowego posmarować 1/3 kremu, posypać małą szczyptą soli. Przykryć drugim blatem, znów nasączyć posmarować masą i posypać solą. Położyć ostatni krążek z ciasta, nasączyć i posmarować boki i wierzch tortu resztą masy. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę lub na dłużej (można przygotować dzień wcześniej).
14. Przed podaniem należy wyjąć tort z lodówki na ok 1 godzinę wcześniej
Czekoladowa, nie tylko urodzinowa rozkosz!