Chociaż wykluczyłam ze swojej kuchni mąkę pszenną, dla chałki robię wyjątek. To jedyny mój wypiek w całości z mąki pszennej. Nic nie zastąpi kawałka świżutkiej, jeszcze ciepłej chałki z domową konfiturą lub samym masełkiem, taką lubię najbardziej.Pycha! Ten przepis jest najlepszy z najlepszych.
Chciałam upiec coś ciekawego na imieniny mamy, wybór padł na rurki z kremem Ewy Wachowicz. Są dość czasochłonne w przygotowaniu, ale praca zostaje nagrodzona wspaniałym smakiem. Rurki podobne są w smaku do najlepszych kremówek. Można sobie uprościć zadanie i użyć gotowego ciasta francuskiego.
Są jednak momenty, kiedy naprawdę potrzebuję porządnej porcji słodkości. Wtedy zakasuję rękawy i biorę się do pieczenia. Niezawodny biszkopt przygotowuję z przepisu Moich Wypieków, wzbogacam go jednak cynamonem. Do niego krem budyniowy z migdałami i orzechami włoskimi moczonymi w alkoholu. Poezja!
Muszę przyznać, że nie jestem dobra w robieniu prezentów. Nigdy nie jestem pewna czy dobrze wybrałam, dlatego to zadanie pozostawiam innym, a sama wolę przygotować coś słodkiego dla solenizanta lub jubilata. Łączenie ulubionych smaków jest dla mnie jakoś dużo łatwiejsze. Ten tort przygotowałam jeszcze w grudniu na imieniny mojej Teściowej. Wiedziałam, że będzie to coś makowego lub orzechowego, bo to jej ulubione smaki.
Efekt jest naprawdę całkiem przyzwoity, Sernik, przez dodanie dwóch soczystych owoców jest bardzo wilgotny, wręcz soczysty. Jeśli lubicie takie serniki, to przepis dla Was.
Kiedy zobaczyłam w piekarniku te równe kopułki upieczonych ciasteczek, łzy szczęścia zaszkliły się w moich oczach. Fakt, może trochę koloryzuję, ale naprawdę ucieszył mnie ten mały kulinarny sukces.
Ten krem, to coś cudownego. Jest delikatny, lekki, po prostu przepyszny. Dodatkami możemy się dowolnie bawić, ale czekolada, mleko i kakao powinny się na pewno w nim znaleźć.
Pomarańcze są znakomitym źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Warto je jeść z błonkami oddzielającymi cząstki owocu, które są dobrym źródłem błonnika i flawonoidów wzmacniających działanie witaminy C. Pomarańcze są też cenione ze względu na niezwykle aromatyczną skórkę. Olejki eteryczne, które uwalniają się podczas obierania tych owoców, działają odprężająco, antydepresyjnie i poprawiają nastrój.
Ten przepis powstał z potrzeby chwili, wielkiej ochoty na coś drożdżowego ze słodkim nadzieniem. Wymieszałam kilka składników zalegających w kuchennych szafkach i mieliśmy podwieczorek. Może ktoś będzie chciał wypróbować ?
Wyglądają ślicznie, ale w smaku są wręcz banalne. Może jakby je podkręcić, np. pomarańczami albo jakimś alko, to zrobiłyby na mnie większe wrażenie. I nic tu muscovado nie pomógł, no chyba, że na zwykłym cukrze byłyby jeszcze bardziej zwyczajne.