Ciasto wyszło niesamowicie puszyste i delikatne, a jednak dość sycące. Cudownie wilgotne dzięki sporej ilości maślanki. Idealne na podwieczorek. Słodkie figi pasują tutaj idealnie, ale można je zastąpić innymi owocami (myślę, że pyszne by było ze śliwkami). Migdałowa kruszonka jest chrupiąca, maślana i niesamowicie pyszna.
Dziś mam dla Was przepis na najłatwiejsze i zarazem najsmaczniejsze dyniowe ciasto jakie jadłam.Przepis w rodzinie przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, a mnie nauczyła go babcia.
To ciasto spróbowałam u mojej Cioci Eli i od razu mi zasmakowało, szczególnie uwiodło mnie połączanie malin z jabłkami. Polecam, ciasto jest łatwe w wykonaniu, a smakuje obłędnie.
Proste i szybkie markizy z kupnych biszkopcików, które sprawdzą się na dziecięcym przyjęciu, ale dorośli też będą zadowoleni, gdy je spróbują :) Najlepiej smakują, gdy położymy je na talerz, przykryjemy folią aluminiową i włożymy na kilka godzin do lodówki, albo na całą noc. Krem się zestali, a sam biszkopcik zrobi się miękki
Dziś proponuję Wam ciasteczka eleganckie, o smaku kawowym. Z pewnością pokochacie je od pierwszego gryza. Ciasteczka z serii tych pracochłonnych, ale zapewniam, że nie pożałujecie tych minut spędzonych nad ich przygotowaniem.
Jesienne miesiące obfitują w moim domu w imprezy rodzinne, co jest spowodowane ty, że większość z domowników obchodzi teraz imieniny i urodziny. Wiąże się z tym zwiększona ilość wypieków, większość z nich zrobiłam z malinami i jabłkami, bo te owoce były jeszcze u mnie w ogrodzie.
Strudel,który proponuję ogranicza się do wymieszania twarożku z jajkiem, pokrojenia owoców i zawinięcia ich w ciasto. Po 15-stu minutach deser do kawy gotowy.Przepis doskonały i dla leniwych i dla zagonionych.
Kilka kolejnych wpisów poświęcę słodyczom, na widok których usłyszycie krzyk- zachwytu, oczywiście ;) Na pierwszy ogień idą kruche maślane ciasteczka-mumie, zalotnie zerkające spod zwojów lukrowych bandaży. Mnie urzekły!
Błyskawiczny piernik z przepisu Liski. Od siebie dodałam kilka łyżek domowych powideł śliwkowych, trochę przyprawy do piernika. Ciasto wyszło jaśniejsze od oryginału, dałam biały cukier zamiast trzcinowego. Akurat zabrakło :) Dajcie oczywiście trzcinowy, jeśli tylko macie. Pychota!
Dzisiaj zapraszam na przepyszną tartę dyniowo - kokosową na spodzie z płatków kukurydzianych. Jest bardzo prosta do zrobienia (o ile mamy już gotowe puree z dyni), a jednocześnie efektowna i dość nietypowa, bo łączy smak kokosa, dyni i paru innych składników. Spód dzięki masłu orzechowemu i płatkom kukurydzianym jest lekko słonawy i świetnie komponuje się z delikatnym, a jednocześnie aromatycznym nadzieniem. Polecam!