Tarta dyniowo - kokosowa
Dzisiaj zapraszam na przepyszną tartę dyniowo - kokosową na spodzie z płatków kukurydzianych. Jest bardzo prosta do zrobienia (o ile mamy już gotowe puree z dyni), a jednocześnie efektowna i dość nietypowa, bo łączy smak kokosa, dyni i paru innych składników. Spód dzięki masłu orzechowemu i płatkom kukurydzianym jest lekko słonawy i świetnie komponuje się z delikatnym, a jednocześnie aromatycznym nadzieniem. Polecam! Również osobom na diecie bezglutenowej.
Tarta dyniowo - kokosowa
- 150g płatków kukurydzianych (bezglutenowych)
- 85g wiórków kokosowych + do posypania
- 60g miodu
- 85g masła orzechowego
- 1 3/4 szklanki puree z dyni,
dość rzadkiego (430g)
- 160g cukru
- 4 jajka
- 165g śmietany 12%
1) Płatki kukurydziane dokładnie pokruszyć w blenderze.
2) Dodać 25g wiórków kokosowych, miód i masło orzechowe i wymieszać.
3) Formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 23 cm wysmarować olejem.
4) Przełożyć do niej masę z płatków i docisnąć, formując spód do tarty.
5) Zmiksować puree z dyni, resztę wiórków, cukier, jajka i śmietanę.
6) Przelać masę na spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C.
7) Piec przez ok. 50 minut, aż masa się zetnie.
8) Po wystudzeniu posypać wiórkami i wstawić do lodówki.
Przepis (zmodyfikowany) stąd.
Czas przygotowania: 1 1/4 godziny
Liczba porcji: 8
Kaloryczność jednej porcji: 375 kcal