Kostka wiśniowa podwójnie urodzinowa
Dokładnie wczoraj mój blog obchodził swoje 7 urodziny - jak ten czas leci!. Bez zbędnych słów, po prostu dziękuję Wam z całego serca za te wspaniałe 7 lat spędzonych tutaj, za wszystkie słowa, komentarze, maile, uśmiechy i uściski. Jesteście kochani!
Zapraszam Wszystkich serdecznie na podwójnie urodzinowe ciasto (podwójne, bo i ja swoje święto niedawno miałam), kostkę wiśniową z przepisu Doroty. Kakaowe ciasto nasączone wiśniową nalewką, przełożone pyszny wiśniowym kremem, a na to wszystko jeszcze sos czekoladowy. Bardzo pyszne! :)
Składniki na kakaowe blaty:
*3/4 szklanki oleju rzepakowego
*pół szklanki wody
*1 szklanka cukru
*3 łyżki kakao (płaskie)
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.
Po wystudzeniu:
*5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
*pół szklanki drobnego cukru do wypieków
*1,5 szklanki mąki pszennej
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć.
Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia.
Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.
Krem wiśniowy:
*500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
*800 g wiśni (świeżych lub mrożonych - dałam mrożone)
*2 łyżki soku z cytryny
*5 łyżek cukru
*24 g żelatyny w proszku (6 łyżeczek) lub 6 listków żelatyny
*około 100 ml wody
Wiśnie umieścić w garnku, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, zagotować. Zmiksować blenderem na puree. Nie ma konieczności przecierania skórek przez sitko (ale można to zrobić).
Żelatynę zalać wodą, do jej pokrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, dodać do gorącego puree z wiśni i dobrze wymieszać. Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia (uwaga: zbyt długie pozostawienie w lodówce spowoduje stężenie puree, nie można do tego dopuścić).
W misie miksera umieścić schłodzoną kremówkę i ubić do sztywności. Pod sam koniec ubijania dodawać lekko gęste puree z wiśni, w trzech turach. Ubijać do połączenia. Powstały wiśniowy krem odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia (uwaga: szybko gęstnieje).
Czekoladowy sos (ganache):
*125 ml śmietany kremówki 36%
*125 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną)
Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka, podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu. Odstawić do lekkiego zgęstnienia polewy.
Ponadto:
*wiśnie z nalewki do dekoracji (można użyć z wiśni z syropu)
*pół szklanki cherry brandy (ja użyłam nalewki wiśniowej domowej roboty)
Wykonanie:
Na dużej tacy położyć pierwszy kakaowy blat. Lekko nasączyć połową cherry brandy (wylewając po łyżeczce na ciasto). Na niego wyłożyć połowę tężejącego kremu wiśniowego, wyrównać. Przykryć drugim kakaowym blatem, nasączyć go resztą ponczu. Na wierzch wyłożyć pozostały krem wiśniowy, wyrównać. Włożyć do lodówki do całkowitego schłodzenia i stężenia kremu wiśniowego.
Po tym czasie po wierzchu ciasta równo rozprowadzić tężejącą polewę. Schłodzić. Przed podaniem pokroić na kwadraty i udekorować wiśniami z syropu.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)