Mango-Apfel Strudel z ciasta filo
Cienkie jak pergamin,neutralne w smaku,daje wiele możliwości,bo można go używać do przygotowania słodkich deserów,ale i do dań wytrawnych - ciasto filo.Wywodzi się z greckiej tradycji kulinarnej.Filo w języku greckim-philo oznacza liść.
Bardziej wyrafinowane i delikatniejsze niż ciasto francuskie,na pewno też mniej kaloryczne,ale tak samo błyskawicznie można z jego udziałem wyczarować pyszne dania i desery.To jest największy jego plus.Strudel,który proponuję ogranicza się do wymieszania twarożku z jajkiem,pokrojenia owoców i zawinięcia ich w ciasto.Po 15-stu minutach deser do kawy gotowy.Przepis doskonały i dla leniwych i dla zagonionych.
Składniki na 8 porcji (2strudle):
250 g serka śmietankowego
2 żółtka (kl.M)
skórka otarta z 1 limonki
2 łyżki soku z limontki
30 g cukru
1 łyżka mączki ziemniaczanej
2 kwaskowate jabłka
1 dojrzałe mango
100 g rozpuszczonego masła
1 op.ciasta filo (10 arkuszy)
cukier puder
Wykonanie:
- w miseczce wymieszać twarożek z 2 żółtkami,skórka otartą z limonki,2-ma łyżkami soku z limonki,30g cukru i 1 łyżką mąki ziemniaczanej
- obrać 2 jabłka i pokroić w kostkę.Miąższ dojrzałego mango odzielić od pestki i pokroić w kostkę
- rozpuścić 100 g masła
- rozłożyć na blacie kuchennym ściereczkę do naczyń.Na środku położyć 1-szy arkusz ciasta filo.Wysmarować go masłem.Rozłożyć 4 nastepne blaty ciasta dookoła,tak by środek stanowiły dwie warstwy ciasta .Blaty wysmarować masłem.Na środku rozsmarowac połowę twarożku i rozłożyć połowę owoców.Boki ciasta założyć do środka i przy pomocy ręcznika luźno zwinąć strudel.Podobnie przygotować 2 studel z pozostałych składników.Trzeba pamiętać o tym,by płaty zawsze posmarować tłuszczem.Dokładne posmarowanie ich masłem zadba nie tylko o dobry smak,ale sprawi również,że ciasto będzie ładnie polistkowane
- strudle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować resztą masła
- piec w 200`C przez 15 minut,do zrumienienia
- lekko ostudzić.Podawać jeszcze ciepły,obficie posypany cukrem pudrem