Piernik ze śliwkami
W październiku l u b i ę światło.
Zimne poranki osnute mgłą. Szeleszczące pod stopami liście.
Zapach wilgoci w jesiennym lesie.
Trochę ciepła na twarzy, promień słońca.
Śliwki na straganach.
Zapach piernika w domu, wieczorem.
Gorącą herbatę w największym kubku.
Dobry film.
A jeśli już jesteśmy przy f i l m a c h , obejrzałam ostatnio dwa, które na długo pozostaną mi w pamięci. Oba mocne i dość przygnębiające, ale kino naprawdę na najwyższym poziomie.
"We need to talk about Kevin" i "The house of sand and fog". Polecam na długi wieczór.
____
Błyskawiczny piernik z przepisu Liski. Od siebie dodałam kilka łyżek domowych powideł śliwkowych, trochę przyprawy do piernika. Ciasto wyszło jaśniejsze od oryginału, dałam biały cukier zamiast trzcinowego.
Akurat zabrakło :)
Dajcie oczywiście trzcinowy, jeśli tylko macie.
Pychota!
____
Piernik ze śliwkami
/ inspiracja - przepis Liski z White Plate /
280 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka przyprawy korzennej lub do piernika,
1/2 łyżeczki imbiru w proszku,
180 g cukru trzcinowego (* dałam biały cukier - piernik wychodzi znacznie jaśniejszy ),
120 g masła, roztopionego i przestudzonego,
4 jajka
200 ml miodu
3 łyżki dobrej jakości powideł śliwkowych
350 - 400 g dojrzałych śliwek ( użyłam miękkich węgierek )
Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C.
Śliwki myjemy, usuwamy pestki, kroimy na ćwiartki.
W misce mieszamy suche składniki (mąkę, proszek, cukier i przyprawy).
W drugim naczyniu krótko roztrzepujemy jajka, dodajemy miód, masło, powidła śliwkowe. Powoli wlewamy mokre składniki do suchych, mieszamy starannie ubijaczką balonową albo mikserem, na wolnych obrotach.
Keksówkę smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą.
Do foremki wlewamy ciasto, na wierzchu układamy śliwki.
Pieczemy ok 1,5 h, do suchego patyczka.
Smacznego!
• • •
Gingerbread with fresh plums
/ Inspiration - recipe from White Plate /
280 g wheat all purpose flour 1 teaspoon baking powder 1 teaspoon cinnamon 1 teaspoon gingerbread spice 1/2 teaspoon of ginger 180 grams of brown sugar 120 g butter, melted and cooled 4 eggs 200 ml of honey 3 tablespoons good-quality plum jam 350 - 400 g ripe plums
Preheat oven to 160 ° C.
Wash plums, remove the pits, cut into quarters.
In a bowl, mix the dry ingredients (flour, baking powder, sugar and spices).
In another bown shortly beat eggs, add honey, butter, plum jam. Slowly pour the wet ingredients into the dry and mix thoroughly balloon whisk or electric mixer on low speed.
Cover the baking tin with butter, sprinkle with breadcrumbs.
Pout the batter into the baking tin, arrange plums on top.
Bake for about 1,5 h.