Pewnie gdzieniegdzie znajdziecie jeszcze na ogrodowych krzaczkach kilka ostatnich, nieco już zapomnianych malin. Doskonale nadadzą się do upieczenia dzisiejszego ciasta.
Fale dunaju. Pyszne, duże ciasto będące w stanie nakarmić sporą grupę biesiadników. Poza sezonem na świeże wiśnie można korzystać z mrożonych lub z wiśni z kompotu.
Jeden z tych serników, które można jeść bez końca. Cudownie aromatyczny, masa serowa bajeczna, ani za ciężka ani za zwięzła, rozpływająca się w ustach. Na serze ułożona korona z mieszaniny jabłek i słodkiego mango,a zwieńczona chrupiącą kruszonką.
Są naprawdę reeeeweeelaaacyyyyjneee! Pachnące, aromatyczne, korzenne, mięciutkie, puszyste, same się zjadają i aż korci by sięgnąć po kolejnego i kolejnego.
Pewnie wielu z Was po przeczytaniu tytułu zrobiło taaaakie oczy. I ja się w ogóle nie dziwię. Niemniej na prawdę warto spróbować – nawet mój mąż, który raczej nie jest zwolennikiem eksperymentów w kuchni twierdzi, że ciasto jest wyśmienite. Ja jestem zachwycona – niebo w gębie, spróbujcie!
Niedawno przypomniałam sobie babkę z dzieciństwa z dodatkiem kisielu. Poszukałam wśród swoich książek i znalazłam na nią przepis. Babka była taka, jak ją zapamiętałam :) Najlepsza – lekko ciepła
Upiekłam ciasto bananowe z orzechami i kawałkami czekolady w formie z kominkiem. Wyszło wilgotne i aromatyczne, czyli tak jak lubię. Nowością dla mnie było to, że ciasta po upieczeniu nie oprósza się cukrem pudrem, tylko kakao.
Idealnie kruche ciasto z dodatkiem kakao, moc budyniu i pełno jabłek. Obłędnie pyszna (!!!) kombinacja. I jak pachnie! To tak w skrócie. Więcej nie napisze, słowa zbędne. Musicie sami zrobić i się przekonać :)
Nadszedł wreszcie czas i mogłam ją przygotować… Niestety nie wyszły mi takie piękne dziury jak Łucji, ale drożdżówka dyniowa i tak była pyszna, wilgotna, z nutą pomarańczy i pyszną cynamonową kruszonką. Zapraszam :-)
Specyficzny, słodko-orzechowy smak dyni naprawdę warto przełamać kwaśnym, świeżym akcentem. Stąd cytrynowy mascarpone. Pasowałby mi też sorbet z cytryn lub pomarańcz... a nawet z kwaśnych jabłek. Pokombinujcie! Smacznego!