Schweizer Rüblitorte – Tort marchewkowy z orzechami

Schweizer Rüblitorte – Tort marchewkowy z orzechami

Ciasta marchewkowe znane są na całym świecie, a tradycja ich wypiekania sięga odległych lat. Są proste, wilgotne, niezbyt ciężkie, a smakiem dorównują wielu wyrafinowanym wypiekom. Świetnie smakują bez dodatków, ale mogą pełnić rolę bazy do przygotowania rozmaitych przekładańców, a nawet tortów weselnych. Jedno jest pewne, smakują wybornie, długo zachowują świeżość, mają piękny kolor i zawsze się udają.

Teraz, jesienią, gdy warzywa korzeniowe mają swoje pięć minut i smakują najlepiej, warto spróbować tego ciasta. Zapewniam, że pokochacie je tak samo, jak ja, a goście nie uwierzą, że powstało na bazie warzyw. Z przyjemnością oddaję w Wasze ręce mój ulubiony przepis na ciasto marchewkowe – pełne smaku, pachnące cynamonem i orzechami, w kolorach jesiennych liści.

Zdjęcie - Schweizer Rüblitorte – Tort marchewkowy z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

okrągła tortownica o śr. 18-20cm

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 200g marchwi
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki ciemnego cukru trzcinowego (muscovado)
  • 1/2 szklanki jasnego cukru trzcinowego (demerara)
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu (lub przypraw korzennych)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100g orzechów włoskich

krem:

  • 100g miękkiego masła
  • 100g cukru pudru
  • 250g serka śmietankowego (np mascarpone lub innego)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

karmel:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/3 szklanki kremówki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  • Mąkę przesiej z proszkiem, sodą i cynamonem.
  • Jajka utrzyj z całym cukrem na puch.
  • Stopniowo dodawaj mąkę, olej oraz startą marchewkę. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
  • Tak przygotowane ciasto wylej na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę.
  • Posyp grubo posiekanymi orzechami (jeśli wolisz, możesz też dodać je do ciasta i wymieszać)
  • Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 45-50minut do „suchego patyczka”
  • Ostudź na kratce.
  • Miękkie masło utrzyj mikserem z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie dodawaj po łyżce serka (o zbliżonej temperaturze – pokojowej) nie przerywając miksowania na średnich obrotach. Ucieraj do powstania gładkiego, puszystego kremu. Pod koniec ucierania dodaj ekstrakt waniliowy. Gdyby krem zaczął się rozwarstwiać, postaw miskę nad kąpielą wodną i nie przerywaj ucierania do momentu aż ponownie się połączy w gładką masę.
  • Przetnij ciasto na dwie części i przełóż je kremem.
  • Przygotuj karmel. W garnku umieść cukier i wodę. Podgrzewaj aż syrop się zredukuje i zacznie rumienić. Nie mieszaj łyżką, możesz potrząsać od czasu do czasu garnkiem, by cukier równomiernie się karmelizował. Gdy uzyska bursztynowy kolor, ostrożnie dodaj kremówkę i wymieszaj. Jeszcze chwilę podgrzewaj aż masa się połączy.
  • Stygnącym karmelem polej tort i odstaw do zastygnięcia w chłodne miejsce.

Smacznego!

 

Zdjęcie - Schweizer Rüblitorte – Tort marchewkowy z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Schweizer Rüblitorte – Tort marchewkowy z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Schweizer Rüblitorte – Tort marchewkowy z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Schweizer Rüblitorte – Tort marchewkowy z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Schweizer Rüblitorte – Tort marchewkowy z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Schweizer Rüblitorte – Tort marchewkowy z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów