Schweizer Rüblitorte – Tort marchewkowy z orzechami
Ciasta marchewkowe znane są na całym świecie, a tradycja ich wypiekania sięga odległych lat. Są proste, wilgotne, niezbyt ciężkie, a smakiem dorównują wielu wyrafinowanym wypiekom. Świetnie smakują bez dodatków, ale mogą pełnić rolę bazy do przygotowania rozmaitych przekładańców, a nawet tortów weselnych. Jedno jest pewne, smakują wybornie, długo zachowują świeżość, mają piękny kolor i zawsze się udają.
Teraz, jesienią, gdy warzywa korzeniowe mają swoje pięć minut i smakują najlepiej, warto spróbować tego ciasta. Zapewniam, że pokochacie je tak samo, jak ja, a goście nie uwierzą, że powstało na bazie warzyw. Z przyjemnością oddaję w Wasze ręce mój ulubiony przepis na ciasto marchewkowe – pełne smaku, pachnące cynamonem i orzechami, w kolorach jesiennych liści.
Składniki:
okrągła tortownica o śr. 18-20cm
- 1 szklanka mąki pszennej
- 200g marchwi
- 3 jajka
- 1/3 szklanki ciemnego cukru trzcinowego (muscovado)
- 1/2 szklanki jasnego cukru trzcinowego (demerara)
- 2/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka cynamonu (lub przypraw korzennych)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100g orzechów włoskich
krem:
- 100g miękkiego masła
- 100g cukru pudru
- 250g serka śmietankowego (np mascarpone lub innego)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
karmel:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 1/3 szklanki kremówki
Przygotowanie krok po kroku:
- Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Mąkę przesiej z proszkiem, sodą i cynamonem.
- Jajka utrzyj z całym cukrem na puch.
- Stopniowo dodawaj mąkę, olej oraz startą marchewkę. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
- Tak przygotowane ciasto wylej na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę.
- Posyp grubo posiekanymi orzechami (jeśli wolisz, możesz też dodać je do ciasta i wymieszać)
- Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 45-50minut do „suchego patyczka”
- Ostudź na kratce.
- Miękkie masło utrzyj mikserem z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie dodawaj po łyżce serka (o zbliżonej temperaturze – pokojowej) nie przerywając miksowania na średnich obrotach. Ucieraj do powstania gładkiego, puszystego kremu. Pod koniec ucierania dodaj ekstrakt waniliowy. Gdyby krem zaczął się rozwarstwiać, postaw miskę nad kąpielą wodną i nie przerywaj ucierania do momentu aż ponownie się połączy w gładką masę.
- Przetnij ciasto na dwie części i przełóż je kremem.
- Przygotuj karmel. W garnku umieść cukier i wodę. Podgrzewaj aż syrop się zredukuje i zacznie rumienić. Nie mieszaj łyżką, możesz potrząsać od czasu do czasu garnkiem, by cukier równomiernie się karmelizował. Gdy uzyska bursztynowy kolor, ostrożnie dodaj kremówkę i wymieszaj. Jeszcze chwilę podgrzewaj aż masa się połączy.
- Stygnącym karmelem polej tort i odstaw do zastygnięcia w chłodne miejsce.
Smacznego!