Babka cytrynowa
Prosta babka cytrynowa ze starego zeszytu mojej mamy, za każdym razem jest niezawodna. Lubię te stare przepisy, wielokrotnie testowane przez mamy i babki, są dużo bardziej przewidywalne, niż przepisy z drogich książek kucharskich W Lidlu udało mi się kupić cytrynę ekologiczną i taka będzie najlepsza do tego rodzaju ciasta. Informację jak pozbyć się pestycydów z owoców znajdziecie tutaj. Zapraszam na kawałek lekkiego, cytrynowego ciasta, będzie smakował do popołudniowej jesiennej herbatki :-)
Składniki
- 5 jaj w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 pełne łyżki maki ziemniaczanej
- 200 g roztopionego i ostudzonego masła
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka starta z cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- kilka kropel aromatu cytrynowego lub pomarańczowego
- 60 g ciemnej czekolady + łyżka mleka ( do dekoracji )