Babka cytrynowa

Babka cytrynowa
Prosta babka cytrynowa ze starego zeszytu mojej mamy, za każdym razem jest niezawodna. Lubię te stare przepisy, wielokrotnie testowane przez mamy i babki, są dużo bardziej przewidywalne, niż przepisy z drogich książek kucharskich W Lidlu udało mi się kupić cytrynę ekologiczną i taka będzie najlepsza do tego rodzaju ciasta. Informację jak pozbyć się pestycydów z owoców znajdziecie tutaj. Zapraszam na kawałek lekkiego, cytrynowego ciasta, będzie smakował do popołudniowej jesiennej herbatki :-)

Zdjęcie - Babka cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 5 jaj w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 pełne łyżki maki ziemniaczanej
  • 200 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka starta z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • kilka kropel aromatu cytrynowego lub pomarańczowego
  • 60 g ciemnej czekolady + łyżka mleka ( do dekoracji )
Jajka ubijam na najniższych obrotach na pianę. Dodaję cukier, sól i nadal ubijam do czasu, aż piana stanie się puszysta i lśniąca. Dodaję przestudzone masło, sok i skórkę z cytryny, delikatnie mieszam. Dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, aromat, mieszam delikatnie tylko do połączenia. Małą foremkę z kominkiem smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Do foremki przekładam ciasto. Babkę daję do nagrzanego piekarnika, piekę 55 min. w temp. 180 stopni. Gotową babkę można udekorować czekoladą rozpuszczoną z łyżką mleka. Smacznego :-)

Zdjęcie - Babka cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów