Tarta z kremem chałwowym, granatem oraz figą
Tarta z kremem chałwowym, granatem oraz figą
/forma o średnicy 26 cm/
Spód:
200g ciastek digestive
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki otrębów żytnich
2 łyżki masła
Krem:
400g mascarpone
200g chałwy
1 granat
1 figa
Ciasteczka rozdrobnić na gładką masę w mikserze. Dodać siemię, otręby oraz masło i ponownie zmiksować. Formę starannie wyłożyć przygotowanym spodem.Wstawić do lodówki.
Mascarpone wymieszać dokładnie z rozdrobnioną chałwą. Wyjąć ziarenka z granatu. Figę umyć i pokroić na plasterki. Na wcześniej przygotowany spód wyłożyć krem, posypać ziarenkami granatu. Ozdobić figą.
Tarta najlepiej smakuje schłodzona przez około godzinę w lodówce.
Smacznego!