Jesienna tarta, czyli czekoladowy spód, orzechy, żurawina i karmel
Dużo orzechów i migdałów. Trochę świeżej żurawiny. Wszystko polane słodkim karmelem. Kruche, czekoladowe ciasto z dodatkiem cynamonu. Przepyszny deser i wbrew pozorom nie tak bardzo słodki :)
Jesienna tarta, czyli czekoladowy spód, orzechy, żurawina i karmel!
/blacha około 31 cm średnicy/
spód:
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kakao
1 łyżka cynamonu
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 jajko 200g masła
góra:
1 szklanka świeżej żurawiny pokrojonej na połówki
1 szklanka orzechów laskowych
2/3 szklanki całych migdałów
150g masła
1/2 szklanki białego cukru
2 łyżki miodu
3 łyżki śmietanki 36%
W misce wymieszać przesianą mąkę i kakao. Dodać cynamon, cukier, pokrojone w kostkę masło oraz jajko. Szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Następnie je rozwałkować i przenieść do formy. Nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. Wyjąć i odstawić na czas przygotowania góry. Orzechy i migdały posiekać/rozdrobnić. Na patelni rozpuścić masło. Dodać miód, cukier i śmietankę. Mieszać i zagotować. Gotować przez około 3 minuty. Wsypać orzechy, migdały i żurawinę. Wymieszać. Wszystko włożyć na podpieczony spód. Piec ponownie w 180 stopniach przez 25 minut. Smacznego!