Jesienna tarta, czyli czekoladowy spód, orzechy, żurawina i karmel

Jesienna tarta, czyli czekoladowy spód, orzechy, żurawina i karmel

Zdjęcie - Jesienna tarta, czyli czekoladowy spód, orzechy, żurawina i karmel! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dużo orzechów i migdałów. Trochę świeżej żurawiny. Wszystko polane słodkim karmelem. Kruche, czekoladowe ciasto z dodatkiem cynamonu. Przepyszny deser i wbrew pozorom nie tak bardzo słodki :)
Zdjęcie - Jesienna tarta, czyli czekoladowy spód, orzechy, żurawina i karmel! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jesienna tarta, czyli czekoladowy spód, orzechy, żurawina i karmel!
/blacha około 31 cm średnicy/
spód:

1 i 2/3 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki kakao

1 łyżka cynamonu

1/2 szklanki cukru trzcinowego

1 jajko 200g masła

góra:

1 szklanka świeżej żurawiny pokrojonej na połówki

1 szklanka orzechów laskowych

2/3 szklanki całych migdałów

150g masła

1/2 szklanki białego cukru

2 łyżki miodu

3 łyżki śmietanki 36%

W misce wymieszać przesianą mąkę i kakao. Dodać cynamon, cukier, pokrojone w kostkę masło oraz jajko. Szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Następnie je rozwałkować i przenieść do formy. Nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. Wyjąć i odstawić na czas przygotowania góry. Orzechy i migdały posiekać/rozdrobnić. Na patelni rozpuścić masło. Dodać miód, cukier i śmietankę. Mieszać i zagotować. Gotować przez około 3 minuty. Wsypać orzechy, migdały i żurawinę. Wymieszać. Wszystko włożyć na podpieczony spód. Piec ponownie w 180 stopniach przez 25 minut. Smacznego!
Zdjęcie - Jesienna tarta, czyli czekoladowy spód, orzechy, żurawina i karmel! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów