Czekoladowo-miętowe brownie

Czekoladowo-miętowe  brownie

To ciasto zrobiłam jakieś 1,5 roku temu. Niedawno odnalazłam przypadkiem jego zdjęcie i pomyślałam, że je Wam przedstawię. Sądziłam, że będzie to idealny przepis dla mnie: osoby lubiącej połączenie mięty i czekolady. I o ile sam czekoladowy spód bardzo mi smakował, o tyle biała warstwa była po prostu przeokropnie słodka. Kojarzycie pewnie słynne, płaskie czekoladki, które w środku mają właśnie taką białą, miętową warstwę, prawda? Masa w dzisiejszym brownie smakuje podobnie, ale wg mnie jest z 2 razy słodsza. Zdecydowanie dla lubiących wyzwania :))

Przepis znalazłam tutaj. Autorka ma inne zdanie niż ja: wg niej warstwa miętowa jest świetna, a samo brownie - bez szału ;) Jak widać, każdy ma inny gust. W sumie bardzo dobrze: bez tego byłoby nudno na świecie :) Ciekawa jestem, jak Wam posmakowałby ten wypiek? :)

Zdjęcie - Czekoladowo-miętowe  brownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (kwadratowa blaszka o boku 23 cm):

Warstwa brownie:
  • 113g masła
  • 114g gorzkiej czekolady
  • 2 jaja
  • 250g cukru
  • 70g mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli

Warstwa miętowa:

  • 55g miękkiego masła
  • 230g cukru pudru
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • 4 łyżki likieru miętowego lub 2 łyżki ekstraktu z mięty

Polewa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 70 ml kremówki
  • 1 łyżeczka masła

Wykonanie:

Warstwa brownie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem. W misce wymieszać łyżką jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać roztopioną czekoladę, a następnie mąkę i sól. Wymieszać. Gotową masę wylać do blaszki. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Gotowe ciasto przestudzić.

Warstwa miętowa:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować.

Zimne brownie posmarować masą miętową. Wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy.

Polewa:

Kremówkę i masło doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia i wsypać, połamaną na kostki, czekoladę. Odstawić na kilka minut. Gdy czekolada się rozpuści, mieszać chwilę trzepaczką.

Polewę wylać na ciasto i rozprowadzić równomiernie po powierzchni. Schłodzić w lodówce przez ok. 30min. Przed podaniem pokroić na małe kwadraciki. Smacznego :)


Kategorie przepisów