Drożdżówka z płatkami róży w cukrze
Drożdżówka mnie zachwyca niezmiennie i lubię ze wszystkimi dodatkami. Upiekłam drożdżówkę z płatkami róży w cukrze, które również robiłam sama. Ciasto już dawno zjedzone, bo robione ... w czerwcu. Po prostu nie było kiedy go pokazać. Czynię to dziś i zachęcam do zrobienia, bo jest pyszne. Zamiast róży można użyć dowolnego dżemu i właściwie przepis oryginalny u Kasi był z dżemem.
Moją drożdżówkę dodaję do akcji Pinkcake Jem kwiaty!.
Składniki (blacha prostokątna 31 x 20 cm):
*30 g świeżych drożdży
*1/2 szklanki mleka
*1/2 szklanki cukru
*skórka otarta z jednej pomarańczy
*400 g mąki pszennej
*3 jajka w temperaturze pokojowej
*100 g masła
*około ¾ słoika dżemu - u mnie płatki róży w cukrze
Kruszonka:
*100 g mąki
*100 g cukru
*75 g rozpuszczonego masła
Wykonanie:
Drożdże włożyć do rondelka, zasypać 1 łyżką cukru i rozmieszać, aby zrobiły się płynne. Dolać letnie mleko, wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby urosły. W czasie jak drożdże rosną rozpuścić masło w rondelku i odstawić do wystudzenia. Skórkę z pomarańczy rozetrzeć w misce z cukrem, aż powstanie „wilgotny piasek”. Mąkę przesiać i dodać do cukru, dodać jajka i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Masła na razie nie dodawać. Wszystko wyrobić na gładką masę. Dodać letnie masło i jeszcze raz wyrobić, aby wszystko dobrze się połączyło. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do urośnięcia na około 1 godz.
Blachę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto włożyć do formy i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
W tym czasie nastawić piekarnik na 170°C i zrobić kruszonkę: roztopić masło, dodać cukier i mąkę i wymieszać, aż składniki zaczną się zlepiać.
Po wyrośnięciu na cieście łyżeczką ułożyć porcje dżemu (róży w cukrze) i całość posypać kruszonką.
Włożyć do gorącego piekarnika i piec 40-45 min.
Smacznego :)