Sernik jabłkowy z sosem
Przepis na taki pyszny sernik, z dodatkiem jabłek znalazłam tutaj..Taki sernik jest naprawdę pyszny..polecam..U mnie co prawda sernik był pieczony w blaszce i polany innym sosem, ale to i tak bez większego znaczenia..
Składniki spodu( na tortownicę o średnicy 29 cm):
- 1 szkl. herbatników
- 1 szk. biszkoptów
- 120 g masła
- 1 - 2 łyżki jasnego dżemu
- ½ łyżeczki cynamonu
Składniki masy serowo - jabłkowej:
- 1 kg twarogu półtłustego podwójnie mielonego
- 150 - 200 g masła
- 1¼ - 1½ szkl.cukru
- 5 jajek
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe na ½ l mleka
- 2 - 3 jabłka (ok. 400g)
dodatkowo:
- dowolny sos
Wykonanie spodu: Masło roztopić i wystudzić.Biszkopty i herbatniki pokruszyć na miazgę.Wymieszać z cynamonem, przestudzonym masłem i dżemem.Wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia .Wstawić do lodówki, aby spód dobrze związał się.
Wykonanie masy serowo-jabłkowej: Masło z 1 szkl. cukru utrzeć na puch, dodawać porcjami proszek budyniowy, a następnie żółtka i twaróg. Ucierać, aż powstanie gładka masa. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i dodać do masy serowej. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem i delikatnie wymieszać z masą serowo- jabłkową. Wyłożyć na schłodzony spód i piec około 75 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 - 190°C. Przed podaniem każdą porcję polać sosem toffi.