Banany w cieście francuskim z Malibu i prażonymi migdałami

Banany w cieście francuskim z Malibu i prażonymi migdałami
  • SKŁADNIKI :
  • * banan - 2 szt
  • * ciasto francuskie - 1 op ( ok. 300 g )
  • * malibu - 125 ml
  • * płatki migdałów - 50 g
  • * cukier - 70 g
  • * mąka - 1 łyżka
  • * jajko - 1 szt

 

Chrupiące ciasto francuskie … subtelny smak bananów … i obłędny zapach kokosowego Malibu – czyż nie brzmi smakowicie?

Nie tylko brzmi , ale dokładnie tak samo smakuje – obłędnie!

Na myśl przywodzi marzenia o egzotycznych wakacjach pod palmami … ciepłych plażach i gorącym piasku …

Dziś mam dla Was przepis na przepyszną przekąskę / ciasto , które jest świetnym pomysłem na słodki podwieczorek lub przekąskę w pracy.

Miło też zaskoczy gości na rodzinnym przyjęciu!

Polecam!

Zdjęcie - Banany w cieście francuskim z Malibu i prażonymi migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Na garnka wlewamy malibu i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy.

Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.

Banany dzielimy na 4 kawałki , wkładamy delikatnie do gotującego się malibu i dokładnie obtaczamy.

Dodajemy łyżkę mąki , mieszamy.

Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.

Ciasto francuskie rozkładamy  , wycinamy 4 prostokąty.

Na każdy nakładamy owoce i posypujemy migdałami.

Zamykamy przez pół ( boki zwilżamy ) i dokładnie sklejamy.

Układamy na blasze , nacinamy w kilku miejscach , i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką zimnej wody.

Pieczemy ok. 15-20 minut w 200C.

Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!

Smacznego!

Zdjęcie - Banany w cieście francuskim z Malibu i prażonymi migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów