Czekoladowy sernik z musem dyniowym który nadaje mu delikatności do tego kawałki znanych już wszystkim ciastek oreo po prostu pyszności oj rozpływał się w ustach oj tak...
Jest to nadzwyczaj proste ciasto, ale ja latem takie proste gotowanie przedkładam nad długie i skomplikowane sesje kulinarne, na które przychodzi mi nastrój wraz z chłodniejszymi wieczorami.
Co ciekawe jest to ciasto bez mąki, tłuszczu i cukru (z małym jego dodatkiem w dekoracji). Z miodem, gorzką czekoladą i bakłażanem Nie krzywcie się na dodatek bakłażana do słodkiego ciasta, wpływa on bardzo korzystnie na wilgotność tego ciasta (wszak to rodzaj brownie) i jego smak nie jest w ogóle wyczuwalny.
Galette to rodzaj rustykalnej tarty, pieczonej bez foremki. Ciasto układa się na blasze, zawija jego brzegi (aby farsz nie wypłynął) i voilà! Ciasto gotowe!
Eklerki z kremem budyniowym i polewą krówkową gościły na urodzinach mojego syna i zrobiły wielką furorę nie tylko u dzieci. Delikatny krem budyniowy, puszyste ciasto parzone i słodka polewa z krówek…Po prostu rozpływa się w ustach. Przygotowałam je jako mini eklerki, bo to przecież nie rozmiar ma znaczenie
W tym roku sad wyjątkowo obfituje w gruszki. Trzeba je zatem szybko wykorzystać, aby się nie zmarnowały. A kakaowe ciasto maksymalnie wypełnione musem gruszkowym z pewnością zachwyci nie jednego smakosza tych słodkich i soczystych owoców.
Jak wiecie należę do grona wielbicieli wszystkiego co kokosowe i waniliowe – ciastka , ciacha , kawy … kosmetyki , świeczki … a nawet zapachy do samochodu – nigdy nie mam dość .
Sernik czekoladowy chodził za mną … chodził i wychodził! Intensywnie czekoladowy , ale nie gorzki …Delikatny … Niesamowicie kremowy i puszysty … Dzięki dodatkowi polewy z masła czekoladowego i wstążek z czekolady nabiera iście królewskiego charakteru.
Tartaletki, które właśnie przygotowałam , to pyszne połączenie kruchego ciasta i świeżego dżemu z fig. Odrobina serka mascarpone, miodu i cynamonu stanowią doskonałe wykończenie .........i zapewniam, że warto się pokusić!
Dodatek świeżo posiekanego rozmarynu w cieście nadaje wspaniałego aromatu - tak w trakcie pieczenia, jak i podczas jego smakowania. Hmm to jest właśnie "to coś", co wyróżnia dany wypiek i sprawia, że ma się ochotę do niego wracać.
Jeśli chodzi o ciastka moimi ulubionymi zdecydowanie są wszystkie te z dużą ilością orzechów i innych bakalii. Chrupiące , kruche … delikatne! Dziś ma dla Was właśnie jedne z tych ulubionych … Owsiane .. z orzechami .. żurawiną … słonecznikiem , sezamem i płatkami migdałów.
Pierwszy sernik na blogu, chociaż robię je od lat to zawsze wykorzystywane były przepisy z innych stron. Jest to chyba najpopularniejszy wypiek statystycznego Polaka/Polki (niepotrzebne skreślić). Tym razem niesiony wodzą fantazji pozwoliłem sobie na zawarcie w serniku takich trzech doskonałych rzeczy jak karmel, borówki i batony snickers.