Eklerki z kremem budyniowym i polewą krówkową

Eklerki z kremem budyniowym i polewą krówkową

Zdjęcie - Eklerki z kremem budyniowym i polewą krówkową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Eklerki z kremem budyniowym i polewą krówkową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Eklerki z kremem budyniowym i polewą krówkową gościły na urodzinach mojego syna i zrobiły wielką furorę nie tylko u dzieci. Delikatny krem budyniowy, puszyste ciasto parzone i słodka polewa z krówek…Po prostu rozpływa się w ustach. Przygotowałam je jako mini eklerki, bo to przecież nie rozmiar ma znaczenie ;)
Smakują wspaniale, zwłaszcza na drugi dzień, gdy ciasto lekko namoknie od kremu. Prawdziwa delicja!

SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 szklanka wody
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
Krem:
1 budyń waniliowy z cukrem
400 ml mleka
250 śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
Polewa:
20 dag krówek mlecznych
2 łyżki mleka

Ciasto: W garnku zagotuj wodę z masłem. Na gotującą wodę wsyp mąkę i mieszaj energicznie, bo ciasto łatwo się przypala. Gotowe ciasto powinno być gładkie i błyszczące. Ciasto odstaw i dokładnie ostudź. Do ostudzonego ciasta dodawaj kolejno jajka cały czas miksując na średnich obrotach miksera (użyłam spiralnych końcówek).
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nałóż do szprycy lub ręka cukierniczego. Wyciskaj na blaszkę małe eklerki – u mnie o długości 5-6 cm)
Piecz w temperaturze 200ºC przez 25 minut. Ostudź na kratce i każdy i przekrój wzdłuż na 2 części.
Krem: Zagotuj 300 ml mleka. Resztę mleka wymieszaj dokładnie z budyniem i wlej na gotujące mleko. Mieszaj aż budyń zgęstnieje i odstaw z ognia. Garnek z budyniem przykryj folią aluminiową (nie zrobi się kożuch)i odstaw do wystudzenia.
Śmietankę kremową ubij na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Ostudzony budyń delikatnie wymieszaj ze śmietanką.
Przygotowanym kremem napełnij połówki eklerek i przykryj druga połową.
Polewa: Krówki umieść w rondelku i rozpuść. Dodaj mleko i wymieszaj. Przygotowana polewą posmaruj eklerki. Gotowe wstaw do lodówki.

Eklerki najlepiej smakują po nocy spędzonej w lodówce.

Smacznego :)

Zdjęcie - Eklerki z kremem budyniowym i polewą krówkową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów