Sernik czekoladowy z polewą
- SKŁADNIKI:
- ( tortownica 18cm )
- SPÓD:
- * herbatniki - 100 g
- * kakao - 1 łyżka
- * masło - 2 łyżki
- MASA:
- * ser biały mielony - 500 g
- * mascarpone - 150 g
- * śmietana 30% - 50 g
- * jajko - 2 szt
- * masło - 1 łyżka
- * cukier puder - 3 łyżki
- * mleczna czekolada - 50 g
- * kakao - 2 łyżki
- DODATKOWO :
- * masło czekoladowe
- *mleczna czekolada - 50 g
- * śmietana 30% - 2 łyżki
Sernik czekoladowy chodził za mną … chodził i wychodził!
Intensywnie czekoladowy , ale nie gorzki …
Delikatny …
Niesamowicie kremowy i puszysty …
Dzięki dodatkowi polewy z masła czekoladowego i wstążek z czekolady nabiera iście królewskiego charakteru.
Kto się skusi?
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Ciastka drobno siekamy razem z kakao.
Dodajemy roztopione masło i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Wykładamy do tortownicy wyłożonej NA SPODZIE folią aluminiową i delikatnie ugniatamy.
MASA SEROWA:
Ser biały mielony mieszamy z mascarpone i śmietaną 30%.
Dodajemy po 1 jajku i cały czas miksujemy.
Czekoladę roztapiamy ( w kąpieli wodnej ) i lekko przestudzoną , ale płynną dodajemy do masy serowej.
Wlewamy roztopione masło , dosypujemy kakao i cukier puder.
Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy.
Wlewamy do tortownicy , a następnie wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 80-90 minut – czas pieczenia w pewnym stopniu zależy również od mocy i jakości naszego piekarnika , dlatego musimy go dostosować indywidualnie ( mój się piekł 80 minut ).
Zostawiamy do całkowitego ostudzenia ( u mnie przez noc ).
CAŁOŚĆ:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami śmietany.
Wylewamy na duży talerz , wygładzamy i zostawiamy do zastygnięcia ( ale nie całkowitego stwardnienia ).
Ostrym nożem wycinamy wstążki , podważając z boku.
Roztopionym masłem czekoladowym smarujemy sernik a następnie obficie posypujemy czekoladowymi wstążkami.
Gotowe!
A wielbicieli klasycznych jasnych serników zapraszam TUTAJ i TUTAJ I TUTAJ i jeszcze TUTAJ