Rafaello z białą czekoladą i wafelkami
- SKŁADNIKI:
- ( tortownica 22 cm )
- BISZKOPT :
- * jajka - 3 szt
- * cukier - 6 łyżek
- * mąka pszenna - 3 łyżki
- * mąka ziemniaczana - 3 łyżki
- * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- MASA KOKOSOWA :
- śmietana 18 % słodka - 500 ml
- biała czekolada - 100 g
- "Śnieżka" - 2 op
- kokos - 150 g
- wafle / krajanki śmietankowe - 200 g
Jak wiecie należę do grona wielbicieli wszystkiego co kokosowe i waniliowe – ciastka , ciacha , kawy … kosmetyki , świeczki … a nawet zapachy do samochodu – nigdy nie mam dość .
Jakiś czas temu robiłam już 2 wersje Rafaello ( obydwie bez pieczenia ) :
- jedno na zimno – Rafaello
- drugie z malibu – Rafaello na krakersach z malibu
Dziś mam dla Was kolejną jego wersję – tym razem z dodatkiem białej czekolady i wafelków zwanych krajankami.
Smakuje rewelacyjnie i zachwyci nawet tych , którzy za kokosem nie przepadają!
Zobaczcie jak ją zrobić!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
BISZKOPT :
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku.
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej.
Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.
Pieczemy w 180C przez ok. 35-40 minut ( do suchego patyczka ).
Odstawiamy do ostudzenia , a następnie odwracamy do góry nogami.
MASA KOKOSOWA :
Do garnka wlewamy śmietanę i dodajemy połamaną białą czekoladę.
Roztapiamy w kąpieli wodnej , studzimy.
Do wystudzonej ( ale nie zimnej! ) dodajemy śmietanki ” Śnieżki ” ( proszek ) i dokładnie mieszamy.
Dodajemy kokos i pokruszone drobno ciastka śmietankowe.
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Przygotowaną masą pokrywamy biszkopt ( umieszczony w obręczy tortownicy ).
Delikatnie wygładzamy i posypujemy lekko podprażonymi wiórkami ( + ew. płatkami migdałów ).
Wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Kroimy lekko namoczonym w gorącej wodzie nożem – będzie łatwiej.
Smacznego!