Piernik z gruszkami
Cudowne miodowo-korzenne ciasto z gruszkami, to pyszna propozycja dla tych którzy lubią orientalne i karmelowe smaki. Połączenie aromatycznych przypraw swietnie uzupełnia smak karmelizowanej
gruszki.
Piernik z gruszkami można polukrować, podać z sosem czekoladowym lub zwyczajnie polać płynnym miodem, każda wersja jest dobra i smakuje wyśmienicie.
Składniki:
- 3 duże gruszki
- 150 g masła
- 200 g cukru muscovado
- 125 ml melasy
- 125 ml mleka
- 125 złotego syropu lub miodu
- 3/4 łyżeczki sody
- 225 g mąki pszennej
- 3 jaja
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
- Masło, cukier, mleko i golden syrup lub miód podgrzać w rondlu na małym ogniu do rozpuszczenia się składników, ciągle mieszając.
- Odstawić na 10 minut do wystudzenia.
- Do płynnej masy dodać jajka i zmiksować, następnie mąkę wymieszaną z przyprawami i sodą.
- Wszystkie składniki dokładnie połączyć.
- Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki.
- Formę tortową o średnicy 24 cm wyłożyć dno papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką.
- Papier wysmarować masłem i posypać 2 łyżkami brązowego cukru, ułożyć ćwiartki gruszek następnie wylać ostrożnie przygotowane ciasto.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto wyłożyć na kratkę do ostygnięcia, tak aby gruszki były na wierzchu.
- Polać płynnym miodem.
Smacznego ?
autor: Samantha, na podstawie przepisu: Taste.com.au