Tarta (galette) z jabłkami i śliwkami
Galette to rodzaj rustykalnej tarty, pieczonej bez foremki. Ciasto układa się na blasze, zawija jego brzegi (aby farsz nie wypłynął) i voilà! Ciasto gotowe!
Skoro już tyle francuskich nazw tu padło, nie zdziwicie się pewnie, że twórcą dzisiejszego przepisu jest Francuz właśnie. Jacques Pépin, konkretnie. Mi kojarzy się z programami, które prowadził razem z niezrównaną Julią Child oraz pomysłami na dania przyrządzane z prostych składników, często przynoszonych wprost z ogrodu, zawsze przy tym wybitnie apetycznych!
Aby tarta nie nasiąknęła w trakcie pieczenia sokiem z owoców, Jacques proponuje wysypać jej dno mieszanką mąki, cukru i mielonych migdałów. To naprawdę działa!
Tarta (galette) z jabłkami i śliwkami Składniki- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki + 3 łyżki
- masło - 80 g
- sól - 1/4 łyżeczki
- woda - 1/3 szklanki (zimna)
- cukier - 1/4 + 1/3 szklanki
- mielone migdały - 3 łyżki
- owoce - 1 jabłko, 10 śliwek
Ziemne masło pokrój na małą kostkę, szybko zagnieć z mąką, solą i zimną wodą ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw na 15 minut do lodówki lub zamrażalnika.
Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm, przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Na środek wysyp mieszankę 1/4 cukru, mielonych migdałów oraz 3 łyżek mąki. Na niej ułóż pokrojone jabłka i połówki śliwek. Zawiń brzegi ciasta do środka, tworząc zgrabny okrąg. Wierzch posyp cukrem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 0C, na ok. 45 minut, aż ciasto się zarumieni. Możesz podawać lekko ciepłe, z dodatkiem lodów waniliowych.