Ciasto z malinową wkładką

Zdjęcie - Ciasto z malinową wkładką. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Moja dzisiejsza propozycja to bardzo lekkie,a zarazem efektowne ciasto. Pieczemy biszkopt według sprawdzonego przepisu np. z tego posta.
Jeszcze kilka słów o serwecie którą widzicie a zdjęciach. Kwiaty na niej są ręcznie malowane przez artystkę z Szaflar. Zdumiewa mnie mnogość ludzi z wielkim artystycznymi talentami wokół mnie odkąd mieszkam na Podhalu. Wielu świetnych muzyków, poetów, malarzy czy rzeźbiarzy mieszka tutaj i tworzy swoje dzieła, bez specjalnego rozgłosu. Poświęcę im kiedyś oddzielny post a tera podziwiajcie piękne kwiaty i zacznijcie przygotowania pysznego deseru, póki jest jeszcze sezon na maliny. Pozdrawiam.
Zdjęcie - Ciasto z malinową wkładką. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

Krem:
500 gram serka mascarpone,
500 ml śmietany kremówki 30%,
3 łyżki cukru pudru,
3 łyżki nalewki malinowej

Galaretka:
500 gram malin świeżych,
2 opakowania galaretki o smaku owoców leśnych

Poncz:
3 łyżki nalewki malinowej,
3 łyżki soku malinowego/
3 łyżki ciepłej przegotowanej wody.


Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania galaretki. Wsypujemy owoce do rondla i dodajemy kilka łyżek wody. Zagotowujemy. Wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy. Wylewamy wszystko na blachę uprzednio dokładnie zabezpieczoną folią. Forma powinna być tej samej wielkości, jak ta w której piekł się biszkopt. Zanim przejdziemy do kolejnych etapów przygotowania galaretka musi dobrze zastygnąć, inaczej nie uda się Wam przenieść jej na ciasto. Można i galaretką i biszkopt przygotować sobie dzień wcześniej.
Biszkopt po wystudzeniu rozcinamy na dwie części i każdą z nich na całej powierzchni zwilżamy ponczem powstałym z połączenia podanych składników.
Serek mascarpone ucieramy z cukrem i nalewką, a w oddzielne misce ubijamy śmietanę. Następnie łączymy. Jeśli chcecie uzyskać bardziej zwarty krem można dodać odrobinę rozpuszczonej żelatyny lub rozpuszczoną w szklance wody galaretkę cytrynową.
Na spód biszkopta wykładamy 1/2 kemu, na to delikatnie przekładamy galaretkę malinową, a następnie pozostały krem - odkładam odrobinę do posmarowania wierzchu ciasta. Wszystko przykrywamy biszkoptem. Wykańczamy według upodobań. U mnie na górze znalazł się krem i maliny. Ciasto pozostawiamy w lodówce na co najmniej 2 godziny. Nasze zdjęcia były robione zaraz po przygotowaniu ciasta i trudno było go pokroić na ładne kawałeczki ale po stężeniu nie ma z tym problemu. Smacznego.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy