Drożdżówki z serem i toffi
- SKŁADNIKI:( ok. 8 szt )
- CIASTO:
- * mąka - 250 g
- * drożdże suszone - 10 g
- * miód - 10 g
- * jajko - 1 szt
- * mleko - 125 ml
- * sól - 4 g
- * miękkie masło - 38 g
- NADZIENIE :
- * miękkie masło - 2 łyżki
- * cukier puder - 4 łyżki
- * żółtko - 1 szt
- * cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
- * ser biały - 220 g
- * skórka cytrynowa - 1 szczypta
- DODATKOWO :
- - płatki migdałów - 100 g
- - sos toffi - 100 ml
- - jajko do posmarowania - 1 szt
Jakiś czas temu pokazałam Wam smakowite zdjęcie … a o przepisie kompletni zapomniałam!
Pora nadrobić zaległości!
Mięciutkie …. puszyste … delikatne … z dużą ilością sera – któż z nas nie lubi takich drożdżówek?!
Za czasów szkolnych zajadałam takie codziennie na przerwach!
By dodać im bardziej ” wykwintnego ” charakteru obsypałam je lekko podprażonymi płatkami migdałów i oblałam duuuużą ilością sosu toffi!
Raz na jakiś czas taka dawka kalorii napewno nie zaszkodzi!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Mieszamy mleko z miodem i jajkiem.
Dodajemy mąkę rozmieszaną z drożdżami , miękkie masło i sól.
Dokładnie wyrabiamy gładkie ciasto.
Przykrywamy i zostawiamy z ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
NADZIENIE:
Ucieramy ze sobą wszystkie składniki na gładką masę.
CAŁOŚĆ:
Z ciasta formujemy bułeczki.
Odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 215 minut.
Używając literatki lub pięści w każdej bułeczce robimy wgłębienie.
Wkładamy do niego nadzienie serowe , a ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy około 18 – 20 minut w 200ºC.
Gotowe posypujemy podprażonymi płatkami migdałów i polewamy toffi.
SOS TOFFI :
* cukier – 1 szkl
* miękkie masło – 80 g
* śmietana 30 % – 250 ml
* sól – 1 szczypta
* olejek waniliowy – 1 łyżeczka
* olejek migdałowy – 0,5 łyżeczki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Podgrzewamy patelnię.
Wsypujemy cukier i mieszając drewnianą łyżką czekamy aż się roztopi.
Gdy nabierze jasnobrązowej barwy dodajemy miękkie masło i energicznie mieszamy.
Gdy składniki połączą się zdejmujemy z ognia , dodajemy odrobinę soli i śmietanę – ponownie bardzo energicznie mieszamy.
Dodajemy olejki smakowe.
Gotowe!