Drożdżówki z serem i toffi

Drożdżówki z serem i toffi
  • SKŁADNIKI:( ok. 8 szt )
  • CIASTO:
  • * mąka - 250 g
  • * drożdże suszone - 10 g
  • * miód - 10 g
  • * jajko - 1 szt
  • * mleko - 125 ml
  • * sól - 4 g
  • * miękkie masło - 38 g
  • NADZIENIE :
  • * miękkie masło - 2 łyżki
  • * cukier puder - 4 łyżki
  • * żółtko - 1 szt
  • * cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
  • * ser biały - 220 g
  • * skórka cytrynowa - 1 szczypta
  • DODATKOWO :
  • - płatki migdałów - 100 g
  • - sos toffi - 100 ml
  • - jajko do posmarowania - 1 szt

Jakiś czas temu pokazałam Wam smakowite zdjęcie … a o przepisie kompletni zapomniałam!

Pora nadrobić zaległości!

Mięciutkie …. puszyste … delikatne … z dużą ilością sera – któż z nas nie lubi takich drożdżówek?!

Za czasów szkolnych zajadałam takie codziennie na przerwach!

By dodać im bardziej ” wykwintnego ” charakteru obsypałam je lekko podprażonymi płatkami migdałów i oblałam duuuużą ilością sosu toffi!

Raz na jakiś czas taka dawka kalorii napewno nie zaszkodzi!

Zdjęcie - Drożdżówki z serem i toffi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Mieszamy mleko z miodem i jajkiem.

Dodajemy mąkę rozmieszaną z drożdżami , miękkie masło i sól.

Dokładnie wyrabiamy gładkie ciasto.

Przykrywamy i zostawiamy z ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

NADZIENIE:

Ucieramy ze sobą wszystkie składniki na gładką masę.

CAŁOŚĆ:

Z ciasta formujemy bułeczki.

Odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 215 minut.

Używając literatki lub pięści w każdej bułeczce robimy wgłębienie.

Wkładamy do niego nadzienie serowe , a ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem.

Pieczemy około 18 – 20 minut w 200ºC.

Gotowe posypujemy podprażonymi płatkami migdałów i polewamy toffi.

Zdjęcie - Drożdżówki z serem i toffi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SOS TOFFI :

* cukier – 1 szkl

* miękkie masło – 80 g

* śmietana 30 % – 250 ml

* sól – 1 szczypta

* olejek waniliowy – 1 łyżeczka

* olejek migdałowy – 0,5 łyżeczki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Podgrzewamy patelnię.

Wsypujemy cukier i mieszając drewnianą łyżką czekamy aż się roztopi.

Gdy nabierze jasnobrązowej barwy dodajemy miękkie masło i energicznie mieszamy.

Gdy składniki połączą się zdejmujemy z ognia , dodajemy odrobinę soli i śmietanę – ponownie bardzo energicznie mieszamy.

Dodajemy olejki smakowe.

Gotowe!

 

Kategorie przepisów