Biszkopt z musem gruszkowym
W tym roku sad wyjątkowo obfituje w gruszki. Trzeba je zatem szybko wykorzystać, aby się nie zmarnowały. A kakaowe ciasto maksymalnie wypełnione musem gruszkowym z pewnością zachwyci nie jednego smakosza tych słodkich i soczystych owoców.
Składniki:
Biszkopt: · 6 jajek · 1/2 szklanki cukru · 3/4 szklanki mąki · 2 łyżki kakao · 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mus gruszkowy: · 1,5 kg gruszek · 50 g żelatyny · 200 ml soku gruszkowego lub wody
Przygotowanie:
Biszkopt: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, ciągle ubijając, powoli dodawaj cukier i żółtka. Do miski przesiej mąkę, dodaj kakao, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Do ubitych jajek stopniowo dodawaj mąkę, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Piecz w nagrzanym do 180C piekarniku przez 20-30 min. Po wystygnięciu, przekrój na dwa placki.
Mus gruszkowy: Gruszki obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Owoce przełóż do garnka, podlej sokiem i chwilę podgotuj (ok 10-15 min). Miękkie owoce zmiksuj blenderem na gładki mus. Odstaw do wystygnięcia. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody i dodaj do gruszek. Kiedy masa zacznie tężeć wyłóż na biszkopta, przykryj drugą częścią i wstaw do lodówki, aby całkowicie zastygła.
Gotowe ciasto można ozdobić polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.