Tartaletki z dżemem figowym
Tartaletki, które właśnie przygotowałam , to pyszne połączenie kruchego ciasta
i świeżego dżemu z fig. Odrobina serka mascarpone, miodu i cynamonu
stanowią doskonałe wykończenie .........i zapewniam, że warto się pokusić!
Uwielbiam jeść figi w trzech postaciach : zerwane prosto z drzewa, zapiekane i wysmażone ,czyli dżem . Dopóki mam do nich stały dostęp ,muszę to wykorzystać i delektuję się do woli........ Składniki: /6 szt / ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 80 g zimnego masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 żółtko
- ok. 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
dżem figowy :
- 8 dojrzałych świeżych fig
- sok z jednej limonki
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 1/4 szklanki wody
- kieliszek rumu lub brandy
oraz
- 4 łyżki serka mascarpone
- 1,5 łyżki miodu
- 2-3 figi do dekoracji
- cynamon
- miód do dekoracji
babeczki: -Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i szczyptą soli. -Dodać zimne masło pokrojone na małe kawałki i połączyć składniki. -Wbić żółtko, wlać wodę i zagnieść gładkie ciasto. -Owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok.30 minut. -Ciasto rozwałkować na grubość ok.3 mm i wylepić foremki. -Nałożyć na wierzch krążki papieru do pieczenia lub folię aluminiowa i wypełnić np. fasolką. -Piekarnik nagrzać do temperatury 180st.C. -Tarteletki piec ok.10 minut, usunąć folię z fasolką. -Każda babeczkę wypełnić dżemem i podpiec jeszcze ok.5-6 minut.
dżem: -Figi opłukać, obciąć ogonki i pokroić na ósemki. -Wrzucić do rondelka, dodać wodę /na dno /, sok wyciśnięty z cytryny. -Mieszając gotować na małym ogniu do zgęstnienia. -Dodać kieliszek trunku i wymieszać.
wykończenie: -Serek i miód dokładnie wymieszać i nałożyć ozdobnie na środek wystudzonych babeczek. -Udekorować plasterkami fig, polać odrobiną miodu i posypać cynamonem.