To ciasto powstało nocą kiedy wróciłam od Zosi obładowana kwiatami bynajmniej nie do wazonu, na początek naszej współpracy, dla Niej i Jej Ludzi, wśród których czuję się jak u siebie, jak w domu;)
Cantucci, nazywane też zdrobniale cantuccini albo biscotti di Prato, to włoskie sucharki migdałowe. Najczęściej przed spożyciem macza się je w winie (przeważnie białym i słodkim), a czasami w kawie.
W planach była malinowa … no , ale plany są przecież po to , żeby je zmieniać! I tak powstała delikatna tarta nie na kruchym , a biszkoptowym spodzie … z dodatkiem lekkiego kremu z mascarpone z wiórkami świeżego kokosa i soczystymi brzoskwiniami. W skrócie : NIEBO W GĘBIE!
Miękkie, wilgotne, czekoladowe..z dodatkiem wiśniowego dżemu. Ja dodałam jeszcze kilkanaście pokrojonych wiśni. Miały służyć one do wykończenia całości, ale zapomniałam o tym i wrzuciłam je do środka :) W sumie na dobre wyszło, bo stanowiły fajne urozmaicenie.
Dzisiaj przepis na naprawdę bardzo prosty sernik jagodowy. Jego przygotowanie potrwa chwilę, a smak jest cudowny :-) Dodatek wanilii jest jak dla mnie obowiązkowy i bardzo korzystny, dzięki niemu sernik ma wspaniały aromat i smak.
Jak ja uwielbiam serniki! Do tego stopnia, że jak mam upiec jakieś ciacho nie ważne na jaką okazję czy bez niej, to zawsze mylę o ... serniku! Jest tyle kombinacji, które chodzą mi po głowie, mam nadzieję, że zdążę wszystkie upiec i nie zapomnieć o smakach, które chce w nich ukryć.
Bardzo prosty przepis na meegaaa czekoladowe i pyszne ciastka! :-) Ciastka są chrupiące z wierzchu, a w środku miękkie i pełne czekolady. Robi się je bardzo szybko, szczególnie z pomocą dzieci :-) Wszystkim bardzo smakują, zarówno młodszym i starszym. Bardzo polecam!!!
Wypiekane w domu są miękkie, puszyste, mają dużo nadzienia i lekko cytrynowy lukier na wierzchu. Takie bułeczki są pyszne nawet na drugi dzień, nic a nic nie twardnieją.
Przepyszne ciasto, w którym kwaśne owoce doskonale przełamują słodycz waniliowego kremu. A to wszystko na ultrakruchym spodzie :) Doskonały wypiek na przełom lipca i sierpnia, kiedy to do wyboru mamy m.in. porzeczki, jagody, maliny i wiśnie.
Dobrze wymieszaną masę wylewamy na przygotowany kruchy spód. Posypujemy cynamonem i przyozdabiamy cytryną. Wkładamy do lodówki. Podajemy gdy masa całkowicie stężeje...
Sernik z wiśniami, który pojawił się na moim blogu dokładnie rok temu – tutaj Ser przygotowuje się z jogurtów greckich i przez to jest cudownie kremowy i delikatny. Tym razem ze względu na upały dodałam więcej serka mascarpone, by lepiej się trzymał. To jedno z tych wypieków, którym nie da się tylko poczęstować…wspaniały.
Skusiły mnie w tym cieście nietypowy spód i moje ukochane maliny. Na to, z czego zrobiony jest spód ciasta, nie wpadł w mojej rodzinie nikt. Nawet mąż, który dzień wcześniej kupował mi oba składniki ;) Jedynie ciocia przy którymś razie zgadła, że to sucharki. Nutelli jednak nie wymyśliła :) Taka mała zgaduj-zgadula :)