Wisniowy anioł
To oczywiście rodzaj ciasta anielskiego z dużą iloscią wisni. Wysmienite, pyszne ciasto polane sosem z białej czekolady. Przykro mi tylko, że nie mogę zaprezentować Państwu tego wspaniałego ciasta przekrojonego.
Otóż wiśniowy anioł wylądował na podłodze. I to już moja następna nauczka, talerz na talerzu i patera z ciastem, nie mogło być inaczej. I do tego jakby mało niespodzianek, to od dwóch dni nie mogę się połączyć z internetem. I to się nazywa złosliwa ironia losu, oby tylko nie trwała długo.
Tak więc zapraszam na przepyszne ciasto „Wisniowy anioł”, połączenie delikatnego biszkoptu z wiśniami i czekoladą, to doprawdy niebo w gębie. Zapraszam ?
Składniki:
- 7 białek jaj
- 155 g drobnego cukru
- 125 g mąki tortowej
- 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki esencji waniliowej
- 80 g białej czekolady
- 200 ml smietany kremówki
- 1 łyżeczka masła /temp. pokojowa/
- 600 g świeżych wisni
Wykonanie:
- Białka chwilę ubić i dodawać po małej porcji cukru.
- Do błyszczącej, sztywnej masy dodać przesiane mąki z proszkiem i wanilię.
- Delikatnie połączyć.
- Wisnie bez pestek obtoczyć w małej ilości mąki i dodać do ciasta, pozostawić kilka do dekoracji.
- Wymieszać i przelać do tortownicy /sugerowana 24 cm/, wyrównać wierzch.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 175 st. C, przez 55 minut lub do suchego patyczka. /Ciasto powinno być lekko zarumienione/.
- Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do wystudznia.
- Smietanę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika i dodać drobno połamaną czekoladę, dobrze wymieszać.
- Dla połysku dodać 1 łyżeczkę masła.
- Zimne ciasto polać sosem i udekorować pozostałymi wisniami.
Smacznego ?
autor: Samantha