Wisniowy anioł

Wisniowy anioł

To oczywiście rodzaj ciasta anielskiego z dużą iloscią wisni. Wysmienite, pyszne ciasto polane sosem z białej czekolady. Przykro mi tylko, że nie mogę zaprezentować Państwu tego wspaniałego ciasta przekrojonego.

Otóż wiśniowy anioł wylądował na podłodze. I to już moja następna nauczka, talerz na talerzu i patera z ciastem, nie mogło być inaczej. I do tego jakby mało niespodzianek, to od dwóch dni nie mogę się połączyć z internetem. I to się nazywa złosliwa ironia losu, oby tylko nie trwała długo.

Tak więc zapraszam na przepyszne ciasto „Wisniowy anioł”, połączenie delikatnego biszkoptu z wiśniami i czekoladą, to doprawdy niebo w gębie. Zapraszam ?

Zdjęcie - Wisniowy anioł - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 7 białek jaj
  • 155 g drobnego cukru
  • 125 g mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki esencji waniliowej
  • 80 g białej czekolady
  • 200 ml smietany kremówki
  • 1 łyżeczka masła /temp. pokojowa/
  • 600 g świeżych wisni

Zdjęcie - Wisniowy anioł - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Białka chwilę ubić i dodawać po małej porcji cukru.
  2. Do błyszczącej, sztywnej masy dodać przesiane mąki z proszkiem i wanilię.
  3. Delikatnie połączyć.
  4. Wisnie bez pestek obtoczyć w małej ilości mąki i dodać do ciasta, pozostawić kilka do dekoracji.
  5. Wymieszać i przelać do tortownicy /sugerowana 24 cm/, wyrównać wierzch.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 175 st. C, przez 55 minut lub do suchego patyczka. /Ciasto powinno być lekko zarumienione/.
  7. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do wystudznia.
  8. Smietanę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika i dodać drobno połamaną czekoladę, dobrze wymieszać.
  9. Dla połysku dodać 1 łyżeczkę masła.
  10. Zimne ciasto polać sosem i udekorować pozostałymi wisniami.

Smacznego ?

autor: Samantha

Zdjęcie - Wisniowy anioł - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów