Domowy Baileys Irish Cream
Skoro piątek to weekendu początek - proponuję dziś coś mocniejszego. Niesamowicie aromatyczny i bardzo przypominający oryginał. Zakochałam się w nim od pierwszego łyczka. Przygotowanie napoju zabiera kilka minut. Jednak opróżnianie butelki też nie wiele więcej :)
Bardzo polecam, zwłaszcza na imprezy w gronie kobiet, ponieważ nie potrafimy sobie odmówić tej przyjemności!
Do tego przepisu polecam użyć whiskey Jameson'a. Za drugim razem użyłam Johnnie Walker'a i niestety, jak dla mnie, smakowało to gorzej. Niemej nadal wspaniale.
Z tego przepisu wychodzi dokładnie tyle ile widać na zdjęciu. Niestety nie zmierzyłam przed zdjęciami,a po zdjęciach nie miałam już czego mierzyć :) .
Przepis pochodzi z tej strony.
Udanego weekendu!
Składniki:
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 415 ml mleka skondensowanego, słodzonego
- 1 i 2/3 szklanki irlandzkiej whiskey (u mnie Jameson)
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki syropu czekoladowego Hershey przepis tu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania:
1. Połącz wszystkie składniki w blenderze.
2. Miksuj na wysokich obrotach przez 30 sekund.
3. Możesz przechowywać napój w szczelnie zamkniętej butelce w lodówce do 2miesięcy.
4. Przed nalaniem wstrząśnij butelką, gdyż syrop czekoladowy lekko osiada na dnie butelki.
Na zdrowie!Jeżeli powstanie drobna pianka na górze, po prostu przelej wszystko przez sitko albo gazę raz, dwa razy.
Ilość porcji: x 0 Czas przygotowania: 10min