Jajka otulone wędzonym łososiem z musem z awokado
„Na wielkanocną przystawkę proponuję przygotować jajka nadziewane musem z awokado w szaliczkach z wędzonego łososia. Danie proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy połówki jajek ugotowanych na twardo owinąć paskami wędzonego łososia i nałożyć na nie porcje musu z awokado. Dla lepszego efektu dekoracyjnego dodałam do musu troszeczkę żelatyny. Nie rozlewa się wówczas na boki i daje się ładnie wyciskać z worka cukierniczego.”
Jajka otulone wędzonym łososiem
z musem z awokado
(przepis własny)
Składniki na 6 porcji:
3 jajka ugotowane na twardo
6 plastrów wędzonego łososia
1 awokado
pęczek szczypiorku
sok z połowy cytryny
pół łyżeczki żelatyny w proszku
1 łyżka majonezu
szczypta chilli
sól
świeżo zmielony biały pieprz
Żelatynę namoczyć w soku z cytryny, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Obrać awokado, miąższ pokroić w kostkę, a następnie rozgnieść widelcem. Dodać rozpuszczoną żelatynę i majonez. Przyprawić solą, pieprzem i chilli. Wszystko dokładnie wymieszać. Wstawić na 15 minut do lodówki aby masa nieco stężała.
Jajka przekroić w poprzek na pół. Delikatnie ściąć wierzchołki, aby się nie przewracały. Z plastrów łososia uciąć paski szerokości ok. 5cm. Każdą połówkę jajka owinąć paskiem łososia i związać łodygą szczypiorku delikatnie, by szczypiorek się nie przerwał. Mus z awokado przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać porcje na każde jajko. Udekorować łodyżkami szczypiorku i cząstkami cytryny.
Przepis dodaję do akcji "Wielkanocne smaki" i "Jajko wielkanocne inaczej":