Tortille posmarować grubo pastą z ciecierzycy, posypać posiekanym szczypiorkiem, ułożyć liście sałaty. Ogórka i paprykę pokroić w cienkie paski, rzodkiewki również w wąskie pół lub ćwierć plastry. Ułożyć je na sałacie w 3 rządkach ...
Ogórki zielone dobrze myjemy .Nie obieramy z skórki. Kroimy w cienkie plasterki. Twaróg mieszamy z śmietaną. Dodajemy wyciśnięty czosnek i sól do smaku...
Moja ulubiona sałatka, od lat przygotowywana u nas w domu. Idealna jako dodatek do obiadu, ale równie dobrze może być samodzielnym daniem. Zdrowa, kolorowa, smaczna i pożywna - polecam serdecznie, jeśli nie próbowaliście.
Gulasz warzywny lub jak ktoś woli wegetariański - danie, które daje nieograniczone możliwości modyfikacji i zmiany składników oraz smaku - tym razem u mnie jako warzywne curry. Idealne jako danie solo lub z dodatkiem pieczywa, kaszy, ryżu, makaronu czy nadzienie do omletów. Może być dodatkiem do mięsa czy ryby. Lekkie, zdrowe, dietetyczne i bardzo, bardzo smaczne.
Po serniku z pestkami mam zdrowszą propozycję czyli sałatkę z quinoa, czerwoną fasolką, cebulą i papryką. Wszystkie smaki bardzo fajnie się połączyły i miałam zdrowy obiadek.
Obrane i wydrążone awokado wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę. Pomidora pokroić w kostkę, odsączyć z wody. Cebulkę drobno poszatkować, połączyć z pomidorem i awokado. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny...
Ostatnio sporo eksperymentuję z różnymi koktajlami i szukając inspiracji, natknęłam się na pomysł, by do koktajlu dodać płatki owsiane. W ten sposób koktajl robi się bardziej pożywny i sycący, idealny na szybkie śniadanie.
Fajna propozycja na kolorowe drugie śniadanie. Sałatka zawiera sporo białka (dzięki tuńczykowi i jajkom przepiórczym), jest też sycąca i lekka zarazem. Cieszy oczy i zaskakuje mnogością smaków.
Danie dla wszystkich lubiących warzywa. Mięsożercy mogą dodać do nich swoje ulubione mięsko;-) Samo smażenie jest szybkie, ja wykorzystałam do tego wok.