Sałatka z tuńczykiem i jajkami przepiórczymi
Fajna propozycja na kolorowe drugie śniadanie. Sałatka zawiera sporo białka (dzięki tuńczykowi i jajkom przepiórczym), jest też sycąca i lekka zarazem. Cieszy oczy i zaskakuje mnogością smaków.
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI
1/2 główki sałaty lodowej,
1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
6-8 jajeczek przepiórczych,
5 rzodkiewek,
3 łyżki oliwek,
2 łyżki kaparów,
2 cebulki dymki,
2-3 łyżki drobnych grzaneczek z bułki,
posiekana natka pietruszki,
sos:
3 łyżki oliwy,
2 łyżki soku z cytryny,
sól i pieprz,
szczypta ziół sałatkowych
Jajka przepiórcze ugotować na twardo (3 minuty), przelać zimną wodą, obrać i pokroić na połówki.
Sałatę umyć, osuszyć, rozdrobnić i umieścić w misce.
Rzodkiewki, dymkę i oliwki pokroić na plasterki.
Do sałaty dodać tuńczyka, jajka, rzodkiewki, dymkę, oliwki, kapary, grzanki i posiekaną natkę.
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Sosem polać sałatkę.
(inspirowane przepisem z jednego ze starych numerów „Poradnika Domowego” z moimi zmianami)