Quinoa z czerwoną fasolką, cebulą i papryką
Po serniku z pestkami mam zdrowszą propozycję czyli sałatkę z quinoa, czerwoną fasolką, cebulą i papryką. Wszystkie smaki bardzo fajnie się połączyły i miałam zdrowy obiadek. Bardzo polubiłam komosę ryżową, zresztą nie tylko ja - mojemu synkowi także posmakowała. Mam tylko problem z jej zakupem. Kto podpowie mi, gdzie można ją nabyć (poza sklepami wysyłkowymi) ?
Przepis ze strony stylzdrowia.pl.
Składniki:
*2 szklanki quinoa
*3/4 szklanki czerwonej fasolki z puszki
*żółta lub czerwona papryka (można dać trochę jednej i drugiej)
*2 cebule (u mnie białe)
*2 łyżki soki z limonki lub cytryny
*chilli, sól, pieprz - do smaku
Wykonanie:
Quinoa wypłukać, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie przez około 15-20 minut, pamiętając o tym, że po ugotowaniu ziarna przez chwilę nadal „dochodzą do siebie”. Paprykę pokroić w kosteczkę, posiekać cebulę i podsmażyć je na patelni. Następnie podsmażone warzywa wymieszać z ugotowaną komosą, czerwoną fasolką i sokiem z limonki. Przyprawić do smaku.
Smacznego :)