To chyba najsmaczniejsza babka, jaką piekłam na te Święta. Wilgotna, raczej cięższa, długo zachowująca świeżość. W smaku wyraźnie czuć zarówno cytrynę, jak i delikatny posmak serka homogenizowanego.
Uwielbiam takie domowe masełko z pieczonym czosnkiem, bardzo aromatyczne i proste do przygotowania dla każdego. Do teko świeże ciepłe bułeczki - masełko ... i czego chcieć więcej ... Polecam.
Quesadillas to danie z kuchni meksykańskiej przygotowane z tortilli i roztopionego sera. Tradycyjnie wykorzystuje się meksykański ser Oaxaca, który jest takim odpowiednikiem mozzarelli. Jest mnóstwo różnych modyfikacji tego przepisu i wybór dodatków jest ograniczony tylko naszą pomysłowością.To co jest niezbędne to dwa placki tortilli i łatwo topiący się ser
Pierożki okazały się smaczniejsze, niż myślałam. Pieczone, a więc chrupiące i nie ociekające tłuszczem. Delikatne, ale aromatyczne. No i wegetariańskie ;)
Są to małe pierożki z nadzieniem z mięsa surowego, mieszanego wołowo-wieprzowego. To jest nadzienie pielmieni syberyjskich, ale jak widać również kirgiskich:-). Mogą być też z kapustą i wieprzowiną, z wieprzowiną posiekaną razem z rybą lub z grzybami i rybą. Smakują doskonale skropione octem lub z musztardą. Dziwnie prawda? Ale jak smacznie.
Moja Babcia często mi takie robiła, gdy byłam mała. Lane kluski na mleku. Cieplutkie, delikatnie słonawe, mleko przy nich wydawało się niemal słodkie. Bez kożuchów - broń Boże!, w ulubionej miseczce, którą moja Mama ciągle trzyma na półce.
Mleko makowe jest wymieniane w książce wielokrotnie. Stosowane było jako bardzo silny środek przeciwbólowy, a jego pochodzenie może sugerować, że jest również uzależniające.
Mocno czekoladowa, wilgotna babka w smaku przypominająca trochę brownies (...). Jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu i powiem takiej pysznej babki to ja jeszcze nie jadłam i powtórzę ją na pewno jeszcze nie jeden raz
ako dodatek do gorącego jeszcze ananasa postawiłem na zimny, kwaskowaty sorbet truskawkowy który świetnie się tutaj komponuje, również kolorystycznie. Dekoracja wykonana z listków mięty.
Gulab Jamun to indyjskie mini-pączki. Najczęściej robione są z paneer – domowego twarogu, ale znana jest także szybsza wersja z użyciem mleka w proszku, na którą właśnie się pokusiłam. Robi się je naprawdę błyskawicznie :) Gulab jamun są miękkie, bardzo słodkie i mają delikatnie mleczny posmak. Warto spróbować, nam bardzo smakowały :)
Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Mielone orzechy sparzyć gorącym mlekiem. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać wystudzone już orzechy i alkohol...
Kto nie próbował konfitury z płatków róży, nie wie co dobre. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ale można również zrobić samemu. Gdybym się nie wybrała na niedzielną wycieczkę rowerem, tej konfitury pewnie by nie było. Jadąc skrótami, powrotną drogą znalazłam miejsce, gdzie rosły wspaniałe krzewy dzikiej róży.