Lekko kwaśna i orzeźwiająca dzięki dodatkowi kwasu chlebowego gasi pragnienie i zaspakaja głód. Chłodnik rosyjski – „okroszka” – jest daniem narodowym , istniejącym co najmniej od 8 stuleci.
Metod na zrobienie pasty z makreli jest mnóstwo. Tym razem pasta z dodatkiem jogurtu i chrzanu. Jest rzadsza niż robione przeze mnie wcześniej, zupełnie gładka, świetnie smakuje z grzankami z bagietki.
Takie kuleczki w bardzo łatwy sposób można przyrządzić w domowym zaciszu.
Ziemniaki, ulubione przyprawy i olej do smażenia w kilka chwil pomogą nam wyczarować takie przysmaki!
Są świetnym zamiennikiem do frytek, puree czy też ryżu na obiad.
Koniecznie wypróbujcie!
Proste, smaczne, szybkie do przygotowania, ciasto bez pieczenia, które swoją nazwę zaczerpnęło od popularnego batonika Kinder Maxi King. Coś w tym musi być, bo ciasto smakiem przypomina wszystkim znany batonik. Puszysty, mleczny krem, karmel i duża ilość orzeszków.