Orzeszki kakaowe

Orzeszki kakaowe
    Moja gofrownica znów była w użyciu..i znów kolejne orzeszki...tym razem kakaowe...przepis na nie podpatrzyłam tutaj..według mnie ciasto było ciut za słodkie.. i dlatego nie robiłam masy orzechowej..a niepotrzebne resztki [ nie zawsze uda się upiec idealne orzeszki, jeśli damy za dużo ciasta] odcięte od upieczonych orzeszków wymieszałam z dżemem..najlepiej kwaskowatym.i tak nadziałam orzeszki...Przepis mimo to cytuję wraz z nadzieniem orzechowym..może komuś przyda się i przepis na nadzienie orzechowe..
    Zdjęcie - Orzeszki kakaowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    • 25 dag mąki
    • 15 dag masła lub margaryny
    • 12 dag cukru pudru
    • 1 łyżka kakao
    Nadzienie:
    • 15 dag masła
    • 15 dag cukru pudru
    • 10 dag orzechów włoskich mielonych
    • mleko (ok. pół szklanki)
    • około 30 g spirytusu
    Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Mielone orzechy sparzyć gorącym mlekiem. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać wystudzone już orzechy i alkohol. Nadzieniem wypełniać połówki orzeszków i sklejać po dwa razem .

    Zdjęcie - Orzeszki kakaowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Zdjęcie - Orzeszki kakaowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Kategorie przepisów