Masełko czosnkowe
Uwielbiam takie domowe masełko z pieczonym czosnkiem, bardzo aromatyczne i proste do przygotowania dla każdego. Do teko świeże ciepłe bułeczki - masełko ... i czego chcieć więcej ... Polecam.
- 200 g miękkiego masła
- 2 pęczki koperku
- 1-2 główki czosnku
- szczypta soli morskiej
Piekarnik rozgrzać do 200 C i włożyć ząbki czosnku i piec do miękkości ok 10 - 15 minut. Upieczony czosnek przestudzić i obrać ze skórek, następnie przetrzeć przez praskę. Masło utrzeć mikserem do białości połączyć z posiekanym koperkiem oraz czosnkiem - można dodać odrobinę soli.
Utarte masło przełożyć na folię aluminiową i uformować w wałeczek i włożyć na godzinę do zamrażalki aby stwardniało. Podawać do pieczywa.
Smacznego
i jeszcze fotki...