Babka cytrynowa
Klasyczna babka - prosta i pyszna. Lekko wilgotna, bardzo aromatyczna.Do kawy, do herbaty, do kubka mleka.
Przepis od Babci, który dostała od drugiej wnuczki, która znalazła go sieci :)Pochodzi ze strony Wielkie Żarcie (ach ta nazwa!), ale dla mnie i tak już na zawsze pozostanie Babciną babką :)
Składniki:(przepis na ciasto ze strony Wielkie Żarcie)
- kostka masła (200 g)
- 4 jajka
- szklanka cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- szklanka mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
- soku z połowy cytryny
- skórka z jednej cytryny
Polewa (u mnie tylko cukier puder, ale u Babci babka była kompletna :)
- 2-3 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Do miski wbić całe jajka, dodać cukier i cukier wanilinowy. Utrzeć na puszystą masę. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszać do połączenia składników. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz roztopiony, niezbyt gorący tłuszcz. Piec około 45 minut, do suchego patyczka.
Aby przygotować polewę w małym rondelku lub patelni roztopić masło. Dodać cukier i rozpuścić go całym czas mieszając. Kiedy cukier się rozpuści zdjąć rondelek z ognia, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Po połączeniu składników dodać śmietanę/jogurt i jeszcze raz porządnie wymieszać.
letni, Babciny oryginał :)
żółty