Grzyby namoczyć na noc a następnie ugotować. Kapustę włożyć do gara i ugotować do miękkości na wodzie z grzybów. Cebulkę pokroić drobno, zeszklić na patelni. Ugotowane grzyby i kapustę drobno posiekać.
Pierwsze w tym sezonie placki ziemniaczane z młodych ziemniaczków :) Są delikatniejsze od tych robionych ze starych ziemniaków . Wystarczy kefir lub maślanka do popicia - i pyszny letni obiad jest gotowy :)
U mnie Wigilia odbyła się już dziś - tak wyszło w tym roku, choć to akurat raczej smutna okoliczność.Jedną z moich ulubionych potraw, mogę nawet powiedzieć, że smakiem świąt z dawnych lat, są takie właśnie grzyby. Tej jesieni nazbieraliśmy ich sporo, więc mogę w pełni nacieszyć się tym daniem.
Kanie oczyścić, umyć pod bierzącą wodą, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Posolić, popieprzyć, odstawić. Jajko roztrzepać widelcem, bułkę tartą wysypać na osobny talerz. Kapelusze maczać w jajku, następnie w bułce tartej. Piec na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiany kolor.
Jajka ugotować na twardo, obrać, drobno pokroić. Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plastry. Wrzucić na roztopione masełko i dusić. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez w/g uznania, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Filety namoczyć w wodzie, pokroić w drobne paski. Cebulę obrać , pokroić w cienkie plastry, paprykę w drobną kostkę. Wrzucić do miski, zalać odrobiną oleju, sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i sporą ilością czarnego pieprzu. Odstawić na kilka godzin.
Te pierożki zabieram dzisiaj na jasełka w szkole mojego syna i jego pierwszą klasową Wigilię. Można jeść je jako przystawkę do barszczu, można też osobno jako drobną wytrawną przekąskę. Ciasto jest kruche i delikatne. Zdecydowanie jest to udany wypiek.
Taka mielonka jest dużo smaczniejsza od sklepowej i co najważniejsze o wiele zdrowsza. Najlepiej smakuje na kromce chleba posmarowanego masłem z ogórkiem kiszonym lub pomidorem i cebulą.
Kiedy zobaczyłam ten przepis na blogu Wiosenki, wiedziłam, że go niebawem wypróbuje. Śledzie uwielbiam, a śliwki marynowane kocham, szczególnie jeśli są przygotowywane przez moja Mamę. Wyszła wspaniała zakąska. Polecam gorąco!
Wraz z wiosną pojawiają się wokół nas piękne kolory i nastroje. Często zmieniamy dietę na lekką, pełną kolorowych i pachnących warzyw i owoców. Sałatka, którą dzisiaj proponuję jest prosta w wykonaniu i kusząca swoim zapachem i wyglądem.
Pierogi zjem pod każdą postacią pod warunkiem, że ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach a farsz będzie pikantny i nie oszukany. Jadłam już pierogi z kapustą i grzybami w wielu restauracjach i domach porównując zawsze jakość tych dwóch najważniejszych rzeczy.
Na Święta miałam za zadanie przygotować wiosenną sałatkę. Kupiłam wędzonego łososia i sałatę lodową, więc postanowiłam zrobić coś z ich dodatkiem. Żeby było bardziej wiosennie, dołożyłam świeżego koperku i ogórka. Żeby było kolorowo - wrzuciłam czarne oliwki i czerwoną cebulę. Wszystko połączyłam lekkim sosem. Sałatka wyszła całkiem smaczna :)
Uwielbiam ten czas i zaluje tylko, ze nie mozna zatrzymac tych chwil na dluzej.Choc nagle czuje jakby doba byla dluzsza, bo mimo braku czasu mam czas na wiele wiecej niz jeszcze kilka dni temu. I nawet obiad moge zjesc w spokoju, rozkoszujac sie zielenia drzew, spiewem ptakow i cudownym cieplem majowego dnia.