Farsz z kapustą i grzybami do pierogów

Pierogi zjem pod każdą postacią pod warunkiem, że ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach a farsz będzie pikantny i nie oszukany. Jadłam już pierogi z kapustą i grzybami w wielu restauracjach i domach porównując zawsze jakość tych dwóch najważniejszych rzeczy. Bywało różnie bo albo ciasto było twarde, albo w farszu nie czułam smaku grzybów albo jedno i drugie było mdłe i nie do przełknięcia. Dlatego, podobnie jak doświadczałam wielu prób z przepisami na ciasto pierogowe tak według różnych przepisów próbowałam robić farsz . Zawsze miałam wrażenie, że jest bardziej kapuściany niż grzybowy dlatego dodałam do niego pieczarki. Teraz jest idealny, pyszny, doskonała proporcja kapusty i grzybów.  Takie pierogi możemy podawać z cebulką i skwarkami lub z sosem grzybowym.

Zdjęcie - Farsz z kapustą i grzybami  do pierogów  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na delikatne ciasto do pierogów z maślanką podałam Tutaj

Składniki na Farsz:

-  80 dag  kiszonej kapusty,

-  10-15 dag suszonych grzybów,

-  30 dag pieczarek,

-  2 cebule,

-  2 liście laurowe,

-  4 ziarna ziela angielskiego,

-  1 szklanka bulionu warzywnego,

-  olej do smażenia,

-  sól i pieprz.

 Sposób wykonania:

  1. pieczarki oczyszczamy, płuczemy i kroimy w plasterki,
  2. cebulę kroimy w drobna kostkę,
  3. suszone grzyby zalewamy wrzącą wodą i moczymy około 5 min,
  4. na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę oraz pieczarki około 5 min,
  5. do głębokiej patelni lub garnka o grubym dnie wkładamy pokrojoną kapustę kiszoną, dodajemy: podsmażone pieczarki z cebulą, namoczone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i zalewamy bulionem,
  6. gotujemy do miękkości i aż wywar całkowicie odparuje, pod koniec gotowania dobrze przyprawiamy solą i pieprzem,
  7. następnie usuwamy liście laurowe oraz ziele angielskie i mielimy farsz (jeśli farsz jest zbyt mokry możemy pozbyć się nadmiaru płynu odcedzając go przez bawełnianą ściereczkę, lub na gęstym sicie)
  8. tak przygotowany farsz nakładamy na ciasto i lepimy pyszne pierożki.

 

Przepisy z tych kategorii

Pierogi ruskie z truflami

Pierogi ruskie z truflami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem
3

Pierogi z kaszą jaglaną i biał…

figmara figmara
figowe smaki

Pierogi z kapustą i pieczarkami
2

Pierogi z kapustą i pieczarkam…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Pikantne pierożki drożdżowe z kurczakiem

Pikantne pierożki drożdżowe z…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Pierogi z mięsem
3

Pierogi z mięsem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Akademia burczymiwbrzuchu #8: Pierogi
1

Akademia burczymiwbrzuchu #8:…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

Młoda kapusta zapiekana w beszamelu

Młoda kapusta zapiekana w besz…

Dzi Dzi
karmelowy

Zupa krem z młodej kapusty
1

Zupa krem z młodej kapusty

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Surówka z młodej kapusty i kukurydzy
1

Surówka z młodej kapusty i kuk…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Zupa z młodej kapusty

Zupa z młodej kapusty

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bigos z kapusty włoskiej i bakłażana
1

Bigos z kapusty włoskiej i bak…

figmara figmara
figowe smaki

Bigos z wieprzowiną
1

Bigos z wieprzowiną

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków