Farsz z kapustą i grzybami do pierogów

Pierogi zjem pod każdą postacią pod warunkiem, że ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach a farsz będzie pikantny i nie oszukany. Jadłam już pierogi z kapustą i grzybami w wielu restauracjach i domach porównując zawsze jakość tych dwóch najważniejszych rzeczy. Bywało różnie bo albo ciasto było twarde, albo w farszu nie czułam smaku grzybów albo jedno i drugie było mdłe i nie do przełknięcia. Dlatego, podobnie jak doświadczałam wielu prób z przepisami na ciasto pierogowe tak według różnych przepisów próbowałam robić farsz . Zawsze miałam wrażenie, że jest bardziej kapuściany niż grzybowy dlatego dodałam do niego pieczarki. Teraz jest idealny, pyszny, doskonała proporcja kapusty i grzybów.  Takie pierogi możemy podawać z cebulką i skwarkami lub z sosem grzybowym.

Zdjęcie - Farsz z kapustą i grzybami  do pierogów  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na delikatne ciasto do pierogów z maślanką podałam Tutaj

Składniki na Farsz:

-  80 dag  kiszonej kapusty,

-  10-15 dag suszonych grzybów,

-  30 dag pieczarek,

-  2 cebule,

-  2 liście laurowe,

-  4 ziarna ziela angielskiego,

-  1 szklanka bulionu warzywnego,

-  olej do smażenia,

-  sól i pieprz.

 Sposób wykonania:

  1. pieczarki oczyszczamy, płuczemy i kroimy w plasterki,
  2. cebulę kroimy w drobna kostkę,
  3. suszone grzyby zalewamy wrzącą wodą i moczymy około 5 min,
  4. na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę oraz pieczarki około 5 min,
  5. do głębokiej patelni lub garnka o grubym dnie wkładamy pokrojoną kapustę kiszoną, dodajemy: podsmażone pieczarki z cebulą, namoczone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i zalewamy bulionem,
  6. gotujemy do miękkości i aż wywar całkowicie odparuje, pod koniec gotowania dobrze przyprawiamy solą i pieprzem,
  7. następnie usuwamy liście laurowe oraz ziele angielskie i mielimy farsz (jeśli farsz jest zbyt mokry możemy pozbyć się nadmiaru płynu odcedzając go przez bawełnianą ściereczkę, lub na gęstym sicie)
  8. tak przygotowany farsz nakładamy na ciasto i lepimy pyszne pierożki.

 

Przepisy z tych kategorii

Schab duszony w kiszonej kapuście
1

Schab duszony w kiszonej kapuś…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Bigos staropolski
1

Bigos staropolski

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Sałatka  gyros
1

Sałatka gyros

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Bigos staropolski najlepszy na święta
2

Bigos staropolski najlepszy na…

ekspansjasmaku ekspansjasmaku
ekspansja-smaku

Pieczony bigos z wieprzowiną i powidłami
2

Pieczony bigos z wieprzowiną i…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Karp zapiekany z borowikami

Karp zapiekany z borowikami

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Świąteczna makówka – makiełka

Świąteczna makówka – makiełka

napiecyku napiecyku
napiecyku

Śledzie z jabłkami i miodowym sosem

Śledzie z jabłkami i miodowym…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Śledzie w czosnkowym sosie
1

Śledzie w czosnkowym sosie

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Smażony karp. Tak po prostu. Najlepszy.

Smażony karp. Tak po prostu. N…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty