Farsz z kapustą i grzybami do pierogów

Pierogi zjem pod każdą postacią pod warunkiem, że ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach a farsz będzie pikantny i nie oszukany. Jadłam już pierogi z kapustą i grzybami w wielu restauracjach i domach porównując zawsze jakość tych dwóch najważniejszych rzeczy. Bywało różnie bo albo ciasto było twarde, albo w farszu nie czułam smaku grzybów albo jedno i drugie było mdłe i nie do przełknięcia. Dlatego, podobnie jak doświadczałam wielu prób z przepisami na ciasto pierogowe tak według różnych przepisów próbowałam robić farsz . Zawsze miałam wrażenie, że jest bardziej kapuściany niż grzybowy dlatego dodałam do niego pieczarki. Teraz jest idealny, pyszny, doskonała proporcja kapusty i grzybów.  Takie pierogi możemy podawać z cebulką i skwarkami lub z sosem grzybowym.

Zdjęcie - Farsz z kapustą i grzybami  do pierogów  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na delikatne ciasto do pierogów z maślanką podałam Tutaj

Składniki na Farsz:

-  80 dag  kiszonej kapusty,

-  10-15 dag suszonych grzybów,

-  30 dag pieczarek,

-  2 cebule,

-  2 liście laurowe,

-  4 ziarna ziela angielskiego,

-  1 szklanka bulionu warzywnego,

-  olej do smażenia,

-  sól i pieprz.

 Sposób wykonania:

  1. pieczarki oczyszczamy, płuczemy i kroimy w plasterki,
  2. cebulę kroimy w drobna kostkę,
  3. suszone grzyby zalewamy wrzącą wodą i moczymy około 5 min,
  4. na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę oraz pieczarki około 5 min,
  5. do głębokiej patelni lub garnka o grubym dnie wkładamy pokrojoną kapustę kiszoną, dodajemy: podsmażone pieczarki z cebulą, namoczone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i zalewamy bulionem,
  6. gotujemy do miękkości i aż wywar całkowicie odparuje, pod koniec gotowania dobrze przyprawiamy solą i pieprzem,
  7. następnie usuwamy liście laurowe oraz ziele angielskie i mielimy farsz (jeśli farsz jest zbyt mokry możemy pozbyć się nadmiaru płynu odcedzając go przez bawełnianą ściereczkę, lub na gęstym sicie)
  8. tak przygotowany farsz nakładamy na ciasto i lepimy pyszne pierożki.

 

Przepisy z tych kategorii

Bigos z młodej kapusty i kiełbasy

Bigos z młodej kapusty i kiełb…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z kapusty pekińskiej i pora
1

Surówka z kapusty pekińskiej i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z młodej kapusty z sosem słodko-pikantnym

Surówka z młodej kapusty z sos…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pieczone gołąbki z młodej kapusty
1

Pieczone gołąbki z młodej kapu…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z młodej kapusty z ogórkami

Surówka z młodej kapusty z ogó…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z młodej kapusty – tyrolska

Surówka z młodej kapusty – tyr…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Japchae - koreański stir-fry z warzywami i makaronem z batatów
1

Japchae - koreański stir-fry z…

food² food²
Food Square

Filet z kurczaka z serem i pieczarkami
6

Filet z kurczaka z serem i pie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Grzybowy Strogonow do lunch boxu
1

Grzybowy Strogonow do lunch bo…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Stir-fry z kapustą pak choi, boczniakami i sosem hoisin
1

Stir-fry z kapustą pak choi, b…

food² food²
Food Square

A’la Strogonow
1

A’la Strogonow

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ziemniaczana zapiekanka z jajkami i pieczarkami

Ziemniaczana zapiekanka z jajk…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu