Farsz z kapustą i grzybami do pierogów

Pierogi zjem pod każdą postacią pod warunkiem, że ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach a farsz będzie pikantny i nie oszukany. Jadłam już pierogi z kapustą i grzybami w wielu restauracjach i domach porównując zawsze jakość tych dwóch najważniejszych rzeczy. Bywało różnie bo albo ciasto było twarde, albo w farszu nie czułam smaku grzybów albo jedno i drugie było mdłe i nie do przełknięcia. Dlatego, podobnie jak doświadczałam wielu prób z przepisami na ciasto pierogowe tak według różnych przepisów próbowałam robić farsz . Zawsze miałam wrażenie, że jest bardziej kapuściany niż grzybowy dlatego dodałam do niego pieczarki. Teraz jest idealny, pyszny, doskonała proporcja kapusty i grzybów.  Takie pierogi możemy podawać z cebulką i skwarkami lub z sosem grzybowym.

Zdjęcie - Farsz z kapustą i grzybami  do pierogów  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na delikatne ciasto do pierogów z maślanką podałam Tutaj

Składniki na Farsz:

-  80 dag  kiszonej kapusty,

-  10-15 dag suszonych grzybów,

-  30 dag pieczarek,

-  2 cebule,

-  2 liście laurowe,

-  4 ziarna ziela angielskiego,

-  1 szklanka bulionu warzywnego,

-  olej do smażenia,

-  sól i pieprz.

 Sposób wykonania:

  1. pieczarki oczyszczamy, płuczemy i kroimy w plasterki,
  2. cebulę kroimy w drobna kostkę,
  3. suszone grzyby zalewamy wrzącą wodą i moczymy około 5 min,
  4. na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę oraz pieczarki około 5 min,
  5. do głębokiej patelni lub garnka o grubym dnie wkładamy pokrojoną kapustę kiszoną, dodajemy: podsmażone pieczarki z cebulą, namoczone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i zalewamy bulionem,
  6. gotujemy do miękkości i aż wywar całkowicie odparuje, pod koniec gotowania dobrze przyprawiamy solą i pieprzem,
  7. następnie usuwamy liście laurowe oraz ziele angielskie i mielimy farsz (jeśli farsz jest zbyt mokry możemy pozbyć się nadmiaru płynu odcedzając go przez bawełnianą ściereczkę, lub na gęstym sicie)
  8. tak przygotowany farsz nakładamy na ciasto i lepimy pyszne pierożki.

 

Przepisy z tych kategorii

Bigos staropolski

Bigos staropolski

aronia aronia
Wiem co jem

Drożdżowa strucla z owocami dla NieAlergika

Drożdżowa strucla z owocami dl…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Piernik staropolski - Król wśród ciast Bożego Narodzenia
2

Piernik staropolski - Król wśr…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Rogale marcińskie

Rogale marcińskie

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Gęsia pierś confit z rydzami i cydrem

Gęsia pierś confit z rydzami i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą
2

Rogaliki 3 składnikowe z marmo…

Beti Beti
kruche babeczki

Ćwikła z chrzanem jak zrobić? Ćwikła na zimę

Ćwikła z chrzanem jak zrobić?…

ekspansjasmaku ekspansjasmaku
ekspansja-smaku

Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Klasyczny jabłecznik (bez miksera)
1

Klasyczny jabłecznik (bez miks…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Racuszki drożdżowe mamy Anny

Racuszki drożdżowe mamy Anny

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Tradycyjne kotlety mielone z cebulą
1

Tradycyjne kotlety mielone z c…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka