Farsz z kapustą i grzybami do pierogów

Pierogi zjem pod każdą postacią pod warunkiem, że ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach a farsz będzie pikantny i nie oszukany. Jadłam już pierogi z kapustą i grzybami w wielu restauracjach i domach porównując zawsze jakość tych dwóch najważniejszych rzeczy. Bywało różnie bo albo ciasto było twarde, albo w farszu nie czułam smaku grzybów albo jedno i drugie było mdłe i nie do przełknięcia. Dlatego, podobnie jak doświadczałam wielu prób z przepisami na ciasto pierogowe tak według różnych przepisów próbowałam robić farsz . Zawsze miałam wrażenie, że jest bardziej kapuściany niż grzybowy dlatego dodałam do niego pieczarki. Teraz jest idealny, pyszny, doskonała proporcja kapusty i grzybów.  Takie pierogi możemy podawać z cebulką i skwarkami lub z sosem grzybowym.

Zdjęcie - Farsz z kapustą i grzybami  do pierogów  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na delikatne ciasto do pierogów z maślanką podałam Tutaj

Składniki na Farsz:

-  80 dag  kiszonej kapusty,

-  10-15 dag suszonych grzybów,

-  30 dag pieczarek,

-  2 cebule,

-  2 liście laurowe,

-  4 ziarna ziela angielskiego,

-  1 szklanka bulionu warzywnego,

-  olej do smażenia,

-  sól i pieprz.

 Sposób wykonania:

  1. pieczarki oczyszczamy, płuczemy i kroimy w plasterki,
  2. cebulę kroimy w drobna kostkę,
  3. suszone grzyby zalewamy wrzącą wodą i moczymy około 5 min,
  4. na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę oraz pieczarki około 5 min,
  5. do głębokiej patelni lub garnka o grubym dnie wkładamy pokrojoną kapustę kiszoną, dodajemy: podsmażone pieczarki z cebulą, namoczone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i zalewamy bulionem,
  6. gotujemy do miękkości i aż wywar całkowicie odparuje, pod koniec gotowania dobrze przyprawiamy solą i pieprzem,
  7. następnie usuwamy liście laurowe oraz ziele angielskie i mielimy farsz (jeśli farsz jest zbyt mokry możemy pozbyć się nadmiaru płynu odcedzając go przez bawełnianą ściereczkę, lub na gęstym sicie)
  8. tak przygotowany farsz nakładamy na ciasto i lepimy pyszne pierożki.

 

Przepisy z tych kategorii

Kapuśniaki
1

Kapuśniaki

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Pierogi z kapustą i pieczarkami
1

Pierogi z kapustą i pieczarkam…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Zupa z kapustą włoską i czubrycą zieloną

Zupa z kapustą włoską i czubry…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Pikantny kapuśniak z wkładką

Pikantny kapuśniak z wkładką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gołąbki z ryżem do paelli

Gołąbki z ryżem do paelli

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Gołąbki z ziemniakami, bekonem i parmezanem. Dla Niej i dla Niego!

Gołąbki z ziemniakami, bekonem…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Sajgonki z białą kapustą i słodkim sosem chili

Sajgonki z białą kapustą i sło…

food² food²
Food Square

Lekka modra kapusta duszona z jabłkami i gruszkami

Lekka modra kapusta duszona z…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Schab duszony w kiszonej kapuście
1

Schab duszony w kiszonej kapuś…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Bigos staropolski
1

Bigos staropolski

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Sałatka  gyros
1

Sałatka gyros

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki