Farsz z kapustą i grzybami do pierogów

Pierogi zjem pod każdą postacią pod warunkiem, że ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach a farsz będzie pikantny i nie oszukany. Jadłam już pierogi z kapustą i grzybami w wielu restauracjach i domach porównując zawsze jakość tych dwóch najważniejszych rzeczy. Bywało różnie bo albo ciasto było twarde, albo w farszu nie czułam smaku grzybów albo jedno i drugie było mdłe i nie do przełknięcia. Dlatego, podobnie jak doświadczałam wielu prób z przepisami na ciasto pierogowe tak według różnych przepisów próbowałam robić farsz . Zawsze miałam wrażenie, że jest bardziej kapuściany niż grzybowy dlatego dodałam do niego pieczarki. Teraz jest idealny, pyszny, doskonała proporcja kapusty i grzybów.  Takie pierogi możemy podawać z cebulką i skwarkami lub z sosem grzybowym.

Zdjęcie - Farsz z kapustą i grzybami  do pierogów  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na delikatne ciasto do pierogów z maślanką podałam Tutaj

Składniki na Farsz:

-  80 dag  kiszonej kapusty,

-  10-15 dag suszonych grzybów,

-  30 dag pieczarek,

-  2 cebule,

-  2 liście laurowe,

-  4 ziarna ziela angielskiego,

-  1 szklanka bulionu warzywnego,

-  olej do smażenia,

-  sól i pieprz.

 Sposób wykonania:

  1. pieczarki oczyszczamy, płuczemy i kroimy w plasterki,
  2. cebulę kroimy w drobna kostkę,
  3. suszone grzyby zalewamy wrzącą wodą i moczymy około 5 min,
  4. na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę oraz pieczarki około 5 min,
  5. do głębokiej patelni lub garnka o grubym dnie wkładamy pokrojoną kapustę kiszoną, dodajemy: podsmażone pieczarki z cebulą, namoczone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i zalewamy bulionem,
  6. gotujemy do miękkości i aż wywar całkowicie odparuje, pod koniec gotowania dobrze przyprawiamy solą i pieprzem,
  7. następnie usuwamy liście laurowe oraz ziele angielskie i mielimy farsz (jeśli farsz jest zbyt mokry możemy pozbyć się nadmiaru płynu odcedzając go przez bawełnianą ściereczkę, lub na gęstym sicie)
  8. tak przygotowany farsz nakładamy na ciasto i lepimy pyszne pierożki.

 

Przepisy z tych kategorii

Gulasz z indyka z kurkami

Gulasz z indyka z kurkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chrupkie pieczywo z kurkami i serem pleśniowym

Chrupkie pieczywo z kurkami i…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Grillowana cukinia z czosnkiem i kurkami

Grillowana cukinia z czosnkiem…

aronia aronia
Wiem co jem

Pieczarki z grilla

Pieczarki z grilla

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Risotto z kurkami i zielonym groszkiem
1

Risotto z kurkami i zielonym g…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Pieczarki duszone z czosnkiem i parmezanem
2

Pieczarki duszone z czosnkiem…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Bułka drożdżowa bez jaj

Bułka drożdżowa bez jaj

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Zupa pomidorowa - pomidorówka

Zupa pomidorowa - pomidorówka

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Ciasto babci Helenki
1

Ciasto babci Helenki

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Chrust babci Heleny. Przepis pełen wspomnień…
1

Chrust babci Heleny. Przepis p…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

 Śledzie w occie

Śledzie w occie

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Łazanki z kapustą i mięsem

Łazanki z kapustą i mięsem

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy