Farsz z kapustą i grzybami do pierogów

Pierogi zjem pod każdą postacią pod warunkiem, że ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach a farsz będzie pikantny i nie oszukany. Jadłam już pierogi z kapustą i grzybami w wielu restauracjach i domach porównując zawsze jakość tych dwóch najważniejszych rzeczy. Bywało różnie bo albo ciasto było twarde, albo w farszu nie czułam smaku grzybów albo jedno i drugie było mdłe i nie do przełknięcia. Dlatego, podobnie jak doświadczałam wielu prób z przepisami na ciasto pierogowe tak według różnych przepisów próbowałam robić farsz . Zawsze miałam wrażenie, że jest bardziej kapuściany niż grzybowy dlatego dodałam do niego pieczarki. Teraz jest idealny, pyszny, doskonała proporcja kapusty i grzybów.  Takie pierogi możemy podawać z cebulką i skwarkami lub z sosem grzybowym.

Zdjęcie - Farsz z kapustą i grzybami  do pierogów  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na delikatne ciasto do pierogów z maślanką podałam Tutaj

Składniki na Farsz:

-  80 dag  kiszonej kapusty,

-  10-15 dag suszonych grzybów,

-  30 dag pieczarek,

-  2 cebule,

-  2 liście laurowe,

-  4 ziarna ziela angielskiego,

-  1 szklanka bulionu warzywnego,

-  olej do smażenia,

-  sól i pieprz.

 Sposób wykonania:

  1. pieczarki oczyszczamy, płuczemy i kroimy w plasterki,
  2. cebulę kroimy w drobna kostkę,
  3. suszone grzyby zalewamy wrzącą wodą i moczymy około 5 min,
  4. na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę oraz pieczarki około 5 min,
  5. do głębokiej patelni lub garnka o grubym dnie wkładamy pokrojoną kapustę kiszoną, dodajemy: podsmażone pieczarki z cebulą, namoczone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i zalewamy bulionem,
  6. gotujemy do miękkości i aż wywar całkowicie odparuje, pod koniec gotowania dobrze przyprawiamy solą i pieprzem,
  7. następnie usuwamy liście laurowe oraz ziele angielskie i mielimy farsz (jeśli farsz jest zbyt mokry możemy pozbyć się nadmiaru płynu odcedzając go przez bawełnianą ściereczkę, lub na gęstym sicie)
  8. tak przygotowany farsz nakładamy na ciasto i lepimy pyszne pierożki.

 

Przepisy z tych kategorii

Barszczyk Wigilijny II

Barszczyk Wigilijny II

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Sałatka ze śledziem
2

Sałatka ze śledziem

Patrycja Patrycja
Simply Food

Szybka domowa masa makowa – bez mielenia
1

Szybka domowa masa makowa – be…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Śledzie w pomidorach, z rodzynkami i migdałami
2

Śledzie w pomidorach, z rodzyn…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Sałatka śledziowa z ziemniakami
1

Sałatka śledziowa z ziemniakam…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Doskonały śledź w sosie jogurtowym - fit - ulubiony
2

Doskonały śledź w sosie jogurt…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Przekąska na Wigilię - koreczki śledziowe
2

Przekąska na Wigilię - koreczk…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Śledzie w śmietanie z jabłkiem
1

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Bigos z kapusty kiszonej

Bigos z kapusty kiszonej

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Śledzie w oleju lnianym
2

Śledzie w oleju lnianym

Kasia Kasia
Pełny talerz

Wigilijne łazanki z kapustą i grzybami
1

Wigilijne łazanki z kapustą i…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Śledzie w sosie pomidorowym z powidłami śliwkowymi

Śledzie w sosie pomidorowym z…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy