Farsz z kapustą i grzybami do pierogów
Pierogi zjem pod każdą postacią pod warunkiem, że ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach a farsz będzie pikantny i nie oszukany. Jadłam już pierogi z kapustą i grzybami w wielu restauracjach i domach porównując zawsze jakość tych dwóch najważniejszych rzeczy. Bywało różnie bo albo ciasto było twarde, albo w farszu nie czułam smaku grzybów albo jedno i drugie było mdłe i nie do przełknięcia. Dlatego, podobnie jak doświadczałam wielu prób z przepisami na ciasto pierogowe tak według różnych przepisów próbowałam robić farsz . Zawsze miałam wrażenie, że jest bardziej kapuściany niż grzybowy dlatego dodałam do niego pieczarki. Teraz jest idealny, pyszny, doskonała proporcja kapusty i grzybów. Takie pierogi możemy podawać z cebulką i skwarkami lub z sosem grzybowym.
Przepis na delikatne ciasto do pierogów z maślanką podałam Tutaj
Składniki na Farsz:
- 80 dag kiszonej kapusty,
- 10-15 dag suszonych grzybów,
- 30 dag pieczarek,
- 2 cebule,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 1 szklanka bulionu warzywnego,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
- pieczarki oczyszczamy, płuczemy i kroimy w plasterki,
- cebulę kroimy w drobna kostkę,
- suszone grzyby zalewamy wrzącą wodą i moczymy około 5 min,
- na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę oraz pieczarki około 5 min,
- do głębokiej patelni lub garnka o grubym dnie wkładamy pokrojoną kapustę kiszoną, dodajemy: podsmażone pieczarki z cebulą, namoczone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i zalewamy bulionem,
- gotujemy do miękkości i aż wywar całkowicie odparuje, pod koniec gotowania dobrze przyprawiamy solą i pieprzem,
- następnie usuwamy liście laurowe oraz ziele angielskie i mielimy farsz (jeśli farsz jest zbyt mokry możemy pozbyć się nadmiaru płynu odcedzając go przez bawełnianą ściereczkę, lub na gęstym sicie)
- tak przygotowany farsz nakładamy na ciasto i lepimy pyszne pierożki.