Farsz z kapustą i grzybami do pierogów

Pierogi zjem pod każdą postacią pod warunkiem, że ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach a farsz będzie pikantny i nie oszukany. Jadłam już pierogi z kapustą i grzybami w wielu restauracjach i domach porównując zawsze jakość tych dwóch najważniejszych rzeczy. Bywało różnie bo albo ciasto było twarde, albo w farszu nie czułam smaku grzybów albo jedno i drugie było mdłe i nie do przełknięcia. Dlatego, podobnie jak doświadczałam wielu prób z przepisami na ciasto pierogowe tak według różnych przepisów próbowałam robić farsz . Zawsze miałam wrażenie, że jest bardziej kapuściany niż grzybowy dlatego dodałam do niego pieczarki. Teraz jest idealny, pyszny, doskonała proporcja kapusty i grzybów.  Takie pierogi możemy podawać z cebulką i skwarkami lub z sosem grzybowym.

Zdjęcie - Farsz z kapustą i grzybami  do pierogów  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na delikatne ciasto do pierogów z maślanką podałam Tutaj

Składniki na Farsz:

-  80 dag  kiszonej kapusty,

-  10-15 dag suszonych grzybów,

-  30 dag pieczarek,

-  2 cebule,

-  2 liście laurowe,

-  4 ziarna ziela angielskiego,

-  1 szklanka bulionu warzywnego,

-  olej do smażenia,

-  sól i pieprz.

 Sposób wykonania:

  1. pieczarki oczyszczamy, płuczemy i kroimy w plasterki,
  2. cebulę kroimy w drobna kostkę,
  3. suszone grzyby zalewamy wrzącą wodą i moczymy około 5 min,
  4. na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę oraz pieczarki około 5 min,
  5. do głębokiej patelni lub garnka o grubym dnie wkładamy pokrojoną kapustę kiszoną, dodajemy: podsmażone pieczarki z cebulą, namoczone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i zalewamy bulionem,
  6. gotujemy do miękkości i aż wywar całkowicie odparuje, pod koniec gotowania dobrze przyprawiamy solą i pieprzem,
  7. następnie usuwamy liście laurowe oraz ziele angielskie i mielimy farsz (jeśli farsz jest zbyt mokry możemy pozbyć się nadmiaru płynu odcedzając go przez bawełnianą ściereczkę, lub na gęstym sicie)
  8. tak przygotowany farsz nakładamy na ciasto i lepimy pyszne pierożki.

 

Przepisy z tych kategorii

Pieczone pierogi ruskie z miętą i groszkiem

Pieczone pierogi ruskie z mięt…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pierożki momo z kurczakiem w sosie curry z mlekiem kokosowym

Pierożki momo z kurczakiem w s…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Wędzony pstrąg, twaróg, zioła i kwiaty szałwii. Pierogi dla Agnieszki

Wędzony pstrąg, twaróg, zioła…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pierogi z jagodami
1

Pierogi z jagodami

Babum Babum
ekspansja-smaku

Serowe sakiewki z kurczakiem w sosie curry z mlekiem kokosowym

Serowe sakiewki z kurczakiem w…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Pierogi z kurkami

Pierogi z kurkami

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Wigilijny kompot z suszonych owoców

Wigilijny kompot z suszonych o…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Barszcz czerwony - bardzo prosty
1

Barszcz czerwony - bardzo pros…

Bizneswomen w... Bizneswomen w...
Bizneswoman w kuchni

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami
1

Paszteciki drożdżowe z pieczar…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ryba po grecku + film

Ryba po grecku + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Barszcz wigilijny na zakwasie

Barszcz wigilijny na zakwasie

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny