Wigilijna zupa grzybowa

8 dag grzybów suszonych

15 dag prawdziwków mrożonych

2 marchewki

1 pietruszka

1 cebula

1/4 selera

sól, pieprz

liść laurowy (3 szt.)

Grzyby zalać wodą i namoczyć na całą noc. Gotować około 20 minut na małym ogniu. Warzywa obrać, umyć, dodać do gotujących się grzybów. Dodać liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Pod koniec gotowania wrzucić prawdziwki. Gotować aż warzywa zmiękną. Przecedzić przez sitko.

Grzyby suszone pokroić w mniejsze kawałki. Kapelusze prawdziwków dodać w całości lub pokroić na mniejsze porcje. Dodać do zupy. Można podawać z łazankami lub makaronem.

Przepisy z tych kategorii

Wigilijna zupa grzybowa
1

Wigilijna zupa grzybowa

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Grzybowa z łazankami
10

Grzybowa z łazankami

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Zupa grzybowa
5

Zupa grzybowa

upl upl
Niebo w gębie

Buddha bowl z boczniakami, prażoną ciecierzycą i sosem z tahini

Buddha bowl z boczniakami, pra…

food² food²
Food Square

Boczniaki z ciecierzycą i porami

Boczniaki z ciecierzycą i pora…

figmara figmara
figowe smaki

Tarta grzybowa z kurczakiem, suszonymi pomidorami i serem Gruyère

Tarta grzybowa z kurczakiem, s…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Boczniaki w cieście naleśnikowym
1

Boczniaki w cieście naleśnikow…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Comber jagnięcy w cieście francuskim
1

Comber jagnięcy w cieście fran…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Boczniaki a'la flaczki

Boczniaki a'la flaczki

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Jaja faszerowane prawdziwkami

Jaja faszerowane prawdziwkami

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chlebki naan z jajkiem i pieczarkami

Chlebki naan z jajkiem i piecz…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Boczniaki pieczone w piekarniku

Boczniaki pieczone w piekarnik…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary