Wigilijna zupa grzybowa

8 dag grzybów suszonych

15 dag prawdziwków mrożonych

2 marchewki

1 pietruszka

1 cebula

1/4 selera

sól, pieprz

liść laurowy (3 szt.)

Grzyby zalać wodą i namoczyć na całą noc. Gotować około 20 minut na małym ogniu. Warzywa obrać, umyć, dodać do gotujących się grzybów. Dodać liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Pod koniec gotowania wrzucić prawdziwki. Gotować aż warzywa zmiękną. Przecedzić przez sitko.

Grzyby suszone pokroić w mniejsze kawałki. Kapelusze prawdziwków dodać w całości lub pokroić na mniejsze porcje. Dodać do zupy. Można podawać z łazankami lub makaronem.

Przepisy z tych kategorii

Wigilijna zupa grzybowa
1

Wigilijna zupa grzybowa

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Grzybowa z łazankami
10

Grzybowa z łazankami

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Zupa grzybowa
5

Zupa grzybowa

upl upl
Niebo w gębie

Sałatka z grillowaną dynią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Sałatka z grillowaną dynią, pi…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zupa pieczarkowa na maśle

Zupa pieczarkowa na maśle

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Pasztet pieczarkowo-porowy

Pasztet pieczarkowo-porowy

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Przepisy z tych kategorii

Bigos z wieprzowiną
1

Bigos z wieprzowiną

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Ciasto kruche z rabarbarem, malinami i bezą
1

Ciasto kruche z rabarbarem, ma…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Pudding chia z mango
1

Pudding chia z mango

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Focaccia na zakwasie z botwinką i fetą

Focaccia na zakwasie z botwink…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

napiecyku napiecyku
napiecyku

Majowe wakacje, rewelacje i kakaowy pudding chia. Z malinami

Majowe wakacje, rewelacje i ka…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze