Wigilijna zupa grzybowa

8 dag grzybów suszonych

15 dag prawdziwków mrożonych

2 marchewki

1 pietruszka

1 cebula

1/4 selera

sól, pieprz

liść laurowy (3 szt.)

Grzyby zalać wodą i namoczyć na całą noc. Gotować około 20 minut na małym ogniu. Warzywa obrać, umyć, dodać do gotujących się grzybów. Dodać liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Pod koniec gotowania wrzucić prawdziwki. Gotować aż warzywa zmiękną. Przecedzić przez sitko.

Grzyby suszone pokroić w mniejsze kawałki. Kapelusze prawdziwków dodać w całości lub pokroić na mniejsze porcje. Dodać do zupy. Można podawać z łazankami lub makaronem.

Przepisy z tych kategorii

Wigilijna zupa grzybowa
1

Wigilijna zupa grzybowa

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Grzybowa z łazankami
10

Grzybowa z łazankami

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Zupa grzybowa
5

Zupa grzybowa

upl upl
Niebo w gębie

Zupa  kurkowa

Zupa kurkowa

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka z kuskusem i pieczarkami
2

Sałatka z kuskusem i pieczarka…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Zupa z boczniaków
2

Zupa z boczniaków

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Zupa kremowa z porem i pietruszką

Zupa kremowa z porem i pietrus…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zupa z boczniaków
2

Zupa z boczniaków

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

"Kartoflanka" z grzybkiem - fi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tajska zupa Tom Yum

Tajska zupa Tom Yum

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Zupa serowa z brokułami

Zupa serowa z brokułami

Dzi Dzi
karmelowy

Zupa oczyszczająca

Zupa oczyszczająca

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika