Wigilijna zupa grzybowa

8 dag grzybów suszonych

15 dag prawdziwków mrożonych

2 marchewki

1 pietruszka

1 cebula

1/4 selera

sól, pieprz

liść laurowy (3 szt.)

Grzyby zalać wodą i namoczyć na całą noc. Gotować około 20 minut na małym ogniu. Warzywa obrać, umyć, dodać do gotujących się grzybów. Dodać liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Pod koniec gotowania wrzucić prawdziwki. Gotować aż warzywa zmiękną. Przecedzić przez sitko.

Grzyby suszone pokroić w mniejsze kawałki. Kapelusze prawdziwków dodać w całości lub pokroić na mniejsze porcje. Dodać do zupy. Można podawać z łazankami lub makaronem.

Przepisy z tych kategorii

Wigilijna zupa grzybowa
1

Wigilijna zupa grzybowa

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Grzybowa z łazankami
10

Grzybowa z łazankami

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Zupa grzybowa
5

Zupa grzybowa

upl upl
Niebo w gębie

Śledzie w sosie pomidorowym ze śliwkami

Śledzie w sosie pomidorowym ze…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Kruche ciastka z  reniferkami

Kruche ciastka z reniferkami

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Lebkuchen - najlepsze pierniki na świecie

Lebkuchen - najlepsze pierniki…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Krem z kalafiora z pieczarkami

Krem z kalafiora z pieczarkami

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Zupa pomidorowa z tortellini

Zupa pomidorowa z tortellini

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zupa z selera i jabłek - polska odpowiedź na francuską zupę cebulową

Zupa z selera i jabłek - polsk…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Zupa grzybowa świąteczna

Zupa grzybowa świąteczna

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Barszcz ukrański na zakwasie
1

Barszcz ukrański na zakwasie

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Krupnik z ogórkami kiszonymi
1

Krupnik z ogórkami kiszonymi

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy