Śledzie ze śliwkami w occie
Kiedy zobaczyłam ten przepis na blogu Wiosenki, wiedziłam, że go niebawem wypróbuje. Śledzie uwielbiam, a śliwki marynowane kocham, szczególnie jeśli są przygotowywane przez moja Mamę. Wyszła wspaniała zakąska. Polecam gorąco!
Składniki:
6-8 płatów sledziowych solonych lub w occie
2 czerwone cebule
śliwki w occie
3 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
pieprz i ew. sól
Solone płaty wymoczyć w wodzie, marynowane osączyć. Pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na półmisku. Cebulę pokroić i rozłożyć na śledziach. Dowolną ilość śliwek osączyc z zalewy octowe i ułożyc na cebuli. Wymieszać majonez ze śmietaną, doprawić pieprzem i ew. szczypta soli, zalać śledzie i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!