Pieczone pierożki z kapustą i grzybami
Te pierożki zabieram dzisiaj na jasełka w szkole mojego syna i jego pierwszą klasową Wigilię. Można jeść je jako przystawkę do barszczu, można też osobno jako drobną wytrawną przekąskę. Ciasto jest kruche i delikatne. Zdecydowanie jest to udany wypiek.
UWAGA: poniżej podaję proporcje, z jakich robiłam moje pierożki - wychodzi około 30 sztuk. Ciasta jest jednak dość dużo i trochę mi zostało, tak więc radziłabym zwiększyć ilość farszu o połowę.
Składniki:
Ciasto:
7,5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 żółtko
5 łyżek śmietany
5 łyżek mleka
0,5 kg mąki
25 dag masła
szczypta soli
1 roztrzepane jajko i 2 łyżki mleka do smarowania
Farsz:
0,5 kg kiszonej kapusty
5 dag suszonych grzybów
50 dag pieczarek
1 duża cebula
sól, pieprz, oliwa do smażenia
Kapustę ugotuj razem z suszonymi grzybami, odsącz i po ostygnięciu dobrze odciśnij z wody. Pieczarki pokrój na plasterki, cebulę pokrój w piórka. Na oliwie zeszklij cebulę, dodaj pieczarki, i duś do momentu, aż odparuje cała woda. Odciśniętą kapustę oraz usmażone pieczarki posiekaj w malakserze lub zmiel w maszynce do mięsa, posól i popieprz do smaku.
Drożdże rozkrusz do miseczki, wsyp cukier, wymieszaj i zostaw, aż drożdże się rozpłyną. W innym naczyniu wymieszaj ze sobą śmietanę, żółtko, mleko i sól. Na stolnicy posiekaj nożem mąkę z masłem, dodaj śmietanę i drożdże, wyrób elastyczne ciasto. Następnie odstaw ciasto na 30 minut w chłodne miejsce (może być do lodówki).
Rozwałkuj ciasto, wycinaj kółka i formuj pierożki, nakładając dość dużo nadzienia. Trzeba dobrze sklejać brzegi, bo mają tendencję do otwierania się w piekarniku. Gotowe pierożki układaj na blasze, smaruj roztrzepanym jajkiem, i piecz około 25 minut w 170 stopniach.