Surówka z młodej kapusty
Szybka i smaczna surówka. Przepis znalazłam na stronie Macieja Kuronia. Zmniejszyłam tylko ilość składników i dodałam trochę więcej soku z cytryny.
Składniki:
- główka młodej kapusty
- 200 g świeżego ogórka
- pęczek dymki
- 2 ząbki czosnku
- łyżka posiekanego koperku
- łyżka soku z cytryny
- 30 ml oleju lub oliwy
- sól, cukier, pieprz
Wykonanie:
Kapustę drobno poszatkować. Ogórka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Cebule pokroić w półplasterki, a szczypior i koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Polać surówkę sosem, przygotowanym z soku z cytryny, posiekanego czosnku, oleju lub oliwy oraz przypraw. robimy. Przed podaniem posypać ją dodatkowo posiekaną dymką. Smacznego :)